Posao

Objavljen javni poziv: Pokrenite svoj biznis i dobijajte 390 KM mjesečno

Federalni zavod za zapošljavanje objavio je jutros prvi Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja “Start up 2018”. Pozivaju se nezaposlene osobe da se upoznaju o sadržaju programa radi eventualnog učešća.

Nezaposlene osobe - Ilustracija/Faktor.ba

Za realizaciju programa predviđeno je 6.000.000 KM u skladu sa Finansijskim planom za 2018. i procjenom za 2019. i 2020. godinu.

Federalni zavod za zapošljavanje realizuje program u saradnji sa kantonalnim službama…

Cilj programa je podsticanje najmanje 1.200 osoba sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH na samozapošljavanje, pokretanjem djelatnosti, kao i na zapošljavanje drugih osoba sa evidencije nezaposlenih u tim djelatnostima.

Ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH prije dana podnošenja prijave na Javni poziv, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje će po prijavi na Javni poziv registrovati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

Poduzetništvo za mlade

Sufinansiranje samozapošljavanja mladih, dobi do 30 godina, bez obzira na spol, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

Zavod će mladim, odnosno korisnicima sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima, u narednih 12 mjeseci isplaćivati podsticajna sredstva od 390 KM mjesečno.

Poduzetništvo za žene

Sufinansiranje samozapošljavanja žena, bez obzira na dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

Zavod će korisnicama sredstava, sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima, u narednih 12 mjeseci isplaćivati podsticajna sredstva, i to u iznosu od 390 KM mjesečno.

Poduzetništvo za sve

Sufinansiranje samozapošljavanja osoba, bez obzira na spol, dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv radi pokretanja i registracije obrta/privrednog društva.

Zavod će korisnicima sredstava sa kojima se zaključi ugovor o sufinansiranju samozapošljavanja u svim djelatnostima u narednih 12 mjeseci isplaćivati po 360 KM mjesečno.

Također, na ime troškova pokretanja djelatnosti (registracija, ljekarsko uvjerenje, taksa, materijal, oprema/sredstva za rad i sl.) Zavod će isplatiti/refundirati 200 KM, pod uslovom da korisnik dostavi pravdanje u tu svrhu, uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

Ukoliko korisnik u okviru registrirane djelatnosti zaposli drugu osobu, prijavljenu na evidenciju nezaposlenih prije dana podnošenja prijave na Javni poziv, mjesečno će mu se isplaćivati/refundirati sredstva od po 330 KM po novozaposlenoj osobi, bez obzira na dob, radno iskustvo i stepen obrazovanja u trajanju od šest mjeseci.

Nezaposlena osoba se prijavljuje za učešće u Programu putem linka na web portalu www.fzzz.ba, tako što u elektronski obrazac prijave unosi lične podatke i podatke o poslovnoj ideji koju namjerava realizirati, te eventualno podatke o osobama koje želi zaposliti.

Datum podnošenja prijave je datum kada se osoba prijavila putem linka na portalu.

Javni poziv dostupan je na ovom LINKU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh