Posao

Nudi platu od 500 eura za posao na farmi, plus smještaj i hranu, ali se niko ne javlja: “Svi se prave gospoda, niko neće da radi!”

“Nemam posao” i “nemam ni dinar u džepu” – najčešće su izjave koje već godinama slušamo. I nije to više stvar samo mladih.

Mihael Čalaga - Facebook

Advertisements

Ljudi različitih starosnih dobi imaju problem sa nalaženjem posla. Ne samo zato što ga nema, već i zato što su probirljivi. Ako bismo vam rekli da postoji oglas za posao na kom se zarađuje 500 eura mjesečno (i to je početna plata), a na njega se niko nije javio već dva mjeseca, šta ćete reći? U kome je problem?

Porodica Mihaela Čalage (18) ima veliku farmu. Ogromu farmu, da preciziramo. U Kreševu pored Sarajeva.

Mihael je već sad glavni na svom imanju i radi od jutra do mraka. Obožava svoj traktor, stoku, kompletno imanje. Vrednijeg od njega nećete upoznati. I on se muči posljednja dva mjeseca da pronađe radnika, piše “Telegraf“…

Ne bilo kakvog, za bilo koju poziciju, već za onu za koju su se naše deke i bake otimale. Zapravo, za otimanjem nije bilo potrebe jer su to prije 50 godina svi radili. Svi su bili čobani.

Danas, u 2018. godini, Mihaelu se na oglas niko nije javio već dva mjeseca.

“Svi za taj posao plaćaju 200 eura, a ja nudim na početku 500 i opet niko neće. Teško je naći čobana, niko neće da radi to, svi se prave gospoda. Niko me nije pozvao dva mjeseca čak ni da se raspita o uslovima”, kaže iskreno.

A dobra plata nije jedino što se nudi. Obezbijeđeni su i hrana i smještaj.

“Ja imam 350 ovaca. Radnik je obavezan da tu bude stalno, obezbijeđeni su mu hrana i smještaj, a na njemu je da ih hrani, da gleda da li se janje. Čim se ojanje, mora ih skloniti u štalu da se ne smrznu”, objašnjava Mihael.

Sve ovo nam objašnjava mladić koji još ide u srednju školu i nije mu teško da pored toga brine i o ogromnom imanju.

Radnike je i prije nalazio teško. Valjda u eri “posla od kuće” niko nije spreman da zasuče rukave i zaista nešto radi. Nekima je i dalje draže da ih roditelji finansiraju, nego da sami zarade. Sjetite se ovog oglasa sljedeći put kad se požalite da posla nema.

A možda se neko i sad odluči da pozove Mihaela. Oglas je, ionako, i dalje otvoren.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh