Posao

Osmosatno radno vrijeme pogubno za organizam

U proteklih nekoliko godina više studija se bavilo temom osmosatnog radnog vremena za koje se ispostavilo da jednostavno ne funkcioniše.

Zabušavanje na poslu - Abcmagazin.info

Advertisements

Rezultati svih ovih studija su pokazali da dužina trajanja radnog vremena nema nikakve veze s tim koliko ste efikasni i produktivni. Pa, odakle je došla ideja o osmosatnom radnom vremenu?

Kampanju je pokrenuo socijalni reformator Robert Owen 1810. godine u vrijeme kada su fabrike radile 24 sata, a radnici su često radili od 10 do 15 sati. Tada je Owen izmsilio slogan “Osam sati rada, osam sati odmora, osam sati spavanja”, a 1926. godine više od vijek kasnije kompanija “Ford motor” postala je prva koja je uvela trajanje smjene od osam sati i udvostručila plaću zaposlenih.

Danas, osmosatno radno vrijeme je definitivno zastarjeli koncept.

Istraživač ciklusa sna Nathaniel Kleitman otkrio je nešto što se zove “osnovni cikuls odmaranja” shvativši da naša tijela funkcionišu na devedesetminutnom periodu u toku noći između dubokog i laganog sna. To se isto događa tokom dana, zbog čega nam je potrebno više pauza kako bismo bili produktivni.

Idealan odnos rada i odmora bio bi 52 minuta rada i 17 minuta odmora. Ljudi koji su ovako održavali ovaj balans imali su zavidan nivo fokusiranosti na posao, pišu “Nezavisne“…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh