Posao

Njemačka želi uvesti nova pravila za radnike s najvećim plaćama

Njemačka savezna zemlja Hessen, poslovno središte Njemačke, počela je raditi na labavljenju strogog radnog zakonodavstva za one s visokim primanjima, čime se nada povećati konkurentnost, ali novim prijedlozima izaziva otpor kod moćnih sindikata.

Njemačka - 123rf.com

Advertisements

Ministarstvo financija savezne zemlje Hessen užurbano radi na reformi radnog zakonodavstva za one koji najviše zarađuju u svim industrijama, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi “Hina”…

U toj saveznoj zemlji, kako podsjeća “Reuters”, nalaze se neke od najvećih njemačkih korporacija i financijsko središte Frankfurt.

Nagodba u slučaju otkaza

Plan ministarstva ima za cilj pojednostaviti sistem dugotrajnih i skupih rješavanja sporova kada kompanije daju otkaz višim dužnosnicima. Njime se nalažu takvi ugovori za elitne radnike koji bi sadržavali dogovorenu nagodbu u slučaju vanrednog raskida ugovora.

Nastojanje također predstavlja širenje prethodnog prijedloga koji se fokusirao na bankovni sektor kada su prošle godine finansijske kompanije počele razmišljati o preseljenju zaposlenika iz Britanije nakon njenog izlaska iz Evropske unije.

Zagovornici novoga prijedloga koji bi obuhvatio sve industrije kažu da je on više u skladu s njemačkim Ustavom.

U decenijama nakon Drugog svjetskog rata zakoni koji štite radnike pomogli su stabilizaciji njemačke ekonomije, ali prema riječima kritičara također su kočili njegov rast.

“Neke ljude treba štititi, neke ne”

“Ima mnogo ljudi kojima je potrebna zaštita, i morali bismo garantovati takvu zaštitu na tržištima rada”, kazao je Markus Becker-Melching iz Njemačkog udruženja banaka.

“Ali ima i drugih koji je ne trebaju, a mi moramo garantovati da njemačko tržište rada ostane konkurentno na međunarodnom nivou”, dodao je.

Takav potez u najvećoj evropskoj ekonomiji dijelom je odgovor na francuske reforme koje provodi francuski predsjednik Emmanuel Macron kako bi povećao fleksibilnost tamošnjeg tržišta rada.

Međutim, njemački prijedlozi nailaze na otpor kod moćnih radničkih sindikata koji strahuju od domino efekta koji bi doveo do smanjenja prava u široj radnosposobnoj populaciji.

“To bi brzo moglo rezultovati zahtjevima poslodavaca za daljnjim ustupcima, a postoji strah od generalnog labavljenja zaštite kod otkaza za ostale grupe zaposlenih”, kazao je Jan Duscheck, funkcioner u sindikatu radnika Verdi i predstavnik radnika u nadzornom odboru “Deutsche Bank”.

Udruženje stranih banaka u Njemačkoj, među čijim su članovima “Goldman Sachs”, “Bank of America” i “Morgan Stanley”, iznijeli su ovaj mjesec svoj prijedlog saveznoj zemlji Hessen. U njemu se zalažu da visoko plaćeni zaposlenici u svojim ugovorima imaju napisane unaprijed utvrđene nagodbe za slučaj raskida ugovora, a predlažu donju granicu primanja od 200.000 odnosno 300.000 eura po zaposleniku.

Prema sadašnjem sistemu, sporovi zbog otkaza zaposlenika mogu rezultirati skupim sudskim slučajevima koji traju najmanje šest mjeseci, kazao je stručnjak za radno pravo Jens Jensen koji obavlja poslove savjetnika za udruženje stranih banaka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh