Posao

Sindikat i poslodavci u RS za povećanje naknade za vrijeme nezaposlenosti

Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca bh. entiteta RS slažu se da bi trebalo da bude povećana naknada za vrijeme nezaposlenosti, iznijeli su danas na konferenciji za novinare predstavnici ovih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).

Milenko Savanović, Ranka Mišić i Dragutin Škrebić - Anadolija

Advertisements

Konferencija je održana nakon sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta bh. entiteta RS, na kojoj je razmatran akcioni plan zapošljavanja bh. entiteta RS u prostorijama Saveza sindikata bh. entiteta RS.

Prema riječima Ranke Mišić, predsjednice Saveza sindikata bh. entiteta RS, njihov zahtjev je da rok primanja naknada za vrijeme nezaposlenosti bude povećan s 12 na 24 mjeseca u zavisnosti od dužine radnog staža, a da najmanja naknada iznosi 50 posto prosječne plate u bh. entitetu RS, odnosno oko 416 KM. Objasnila je da je sada iznos ove naknade od 260 KM, do maksimalno iznosa prosječne plate.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca bh. entiteta RS, slaže se da radnik koji ostane bez posla ne bi trebalo biti socijalni slučaj.

Mnogo su bolji uslovi za povećanje naknade, jer je manje preduzeća koja propadaju i masovno otpuštaju radnike“, rekao je Škrebić i dodao da je potrebno utvrditi iznos koji će moći biti isplaćivan.

Govoreći o nacrtu akcionog plana zapošljavanja u bh. entitetu RS koji su danas razmatrali socijalni partneri Ranka Mišić je naglasila da su očigledni sve češće odlasci radnika iz bh. entiteta RS zbog boljeg zaposlenja.

Akcioni plan mora sadržavati i podatke o izdvojenim iznosima s imenima firmi kojima je iz sredstava Zavoda za zapošljavanje finansirano novo zapošljavanje, kao i podatke o tome koliko je radnika ostalo da radi kod tih poslodavaca“, kazala je Mišić i to obrazložila riječima da postoje poslodavci koje koriste podsticaje za zapošljavanje i konstantno zapošljavaju, ali ne zadržavaju radnike.

Dragutin Škrebić smatra bi trebalo da se na kraju godine uzimaju podaci iz Poreske uprave bh. entiteta RS za preduzeća koliko su imali radnika na početku, a koliko na kraju godine i da se na osnovu tih podataka isplaćuju stimulacije za povećanje broja zaposlenih.

Za zapošljavanje novih radnika predviđeno je oko od 14,6 miliona KM.

Od toga iznosi radnici izdvajaju oko 12,3 miliona, Vlada oko dva miliona, a oko 200.000 KM planirano je iz sredstava jednog od ministarstva Vijeća ministara BiH“, kazala je Ranka Mišić i naglasila da najveći teren novih zapošljavanja snose radnici, a ne Vlada bh. entiteta RS.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite, istakao je da je prioritet u ovoj, ali i u idućom godinama, razvoj tržišta rada, te otvaranje novih radnih mjesta, naročito u realnom sektoru gdje je cilj zaposliti što više mladih ljudi. Najavio je da će ministartvo razmotriti prijedloge i sugestije na nacrt akcionog plana zapošljavanja, nakon čega će biti pripremljen prijedlog ovog dokumenta koji će se takođe naći na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh