Posao

Kad proradi testosteron – Koji posao muškarca čini – muškarcem?

Sječenje drveća radi prehranjivanja porodice stvara više testosterona kod muškaraca nego sportske aktivnosti, pokazala je studija stručnjaka Instituta socijalnog i ekonomskog istraživanja na Univerzitetu Kalifornije koji su proučavali grupu farmera u Amazonu.

No image - Haber.ba

Advertisements


Sječenje drveća (Foto: Shutterstock)

Ovo otkriće mijenja shvatanje naučnika o ulozi testosterona u ljudskom tijelu – izgleda da nije sve u takmičenju i agresiji.

Uzorci njihove pljuvačke uzimani su nakon igranja fudbala i nakon sječenja drveća u šumi radi oslobađanja zemlje za sađenje usijeva.

Studija objavljena u magazinu “Evolucija i ljudsko ponašanje”, otkrila je da je nakon sat vremena sječenja drveća nivo testosterona povećan za 48 posto, dok je nakon fudbala njegov rast iznosio 30 posto.

Kod muškaraca postoji određena razmjena između reprodukcije i preživljavanja, navodi se u studiji.

Postoji određeni broj kalorija koje su dostupne tijelu za stvaranje energije, tako da se suočavamo sa situacijom da tijelo mora da više investira u zadatke za očuvanje života, a manje u funkcije koje su zaslužne za održavanje mišićne mase.

Održavanje mišićne mase zahtijeva previše resursa – potrebno je oko 20 posto energije za odmaranje samo da bi se ona održavala, a znatno više da bi se mišićna masa povećala.

Međutim, akutno povećanje nivoa testosterona povećava performanse mišića.

Ovo može biti prednost za muškarce koji koriste svoje mišiće za sportske aktivnosti, ali i za muškarce koji svoje mišiće koriste za stvaranje hrane ili radi čišćenja zemlje.

Povećanje nivoa testosterona pojačava efikasnost mišića i povećava sposobnost muškaraca da sijeku drveće, što dovodi do povećane proizvodnje hrane.

Ranija istraživanja uglavnom su se fokusirala na muška takmičenja, ali testosteron je zapravo vitalan hormon koji ima veliki broj uloga u našem organizmu.

(b92)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh