Posao

Ove godine u BiH izdane 8.132 radne dozvole za rad u Sloveniji

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koju predvodi direktor Agencije, Muamer Bandić, ove sedmici boravi u Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada građana iz BiH.

Građevinski radnici - Dnevni-list.ba

Advertisements

Tokom ove sedmice delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH obavila je razgovore sa poslodavcima koji zapošljavaju radnike iz BiH, a poseban akcenat bio je na provjeri uslova u kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

“Posjeta je iskorištena da se razgovara i sa našim radnicima koji su nas informisali o svom statusu, a obavljen je i razgovor sa predstavnicima slovenačkog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uslovima rada radnika iz BiH u Sloveniji”, saopštili su iz Agencije…

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH konstatovala je  da su radnici iz BiH koji rade u toj Sloveniji zadovoljni svojim radno-pravnim statusom i uslovima rada, te da su slovenski poslodavci jako zadovoljni radnicima iz BiH, njihovim znanjem i vještinama, ističući da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika.

Iz Agencije podsjećaju da je od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji, od marta 2013. godine pa do kraja oktobra 2017. godine, ukupno izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole, te da zbog toga postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada građana BiH u Sloveniji.

Tokom posjete zaključeno je da sporazum između dvije zemlje poštuju i poslodavci i radnici, te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh