Posao

Kakva je sudbina Cimosa u Zenici i njegovih 150 zaposlenih?

Iz Grupacije Cimos iz Kopra potvrdili su da uprava kompanije namjerava pokrenuti postupak likvidacije Cimosove fabrike u Zenici.

Cimos, Zenica - Indikator.ba

To znači da bi većina od 150 zaposlenih u ovoj fabrici do septembra mogla ostati bez posla.

Advertisements

Grupa radnika zeničkog Cimosa danima se okuplja pred kapijom preduzeća, želeći saznati pojedinosti o planovima slovenskog proizvođača autodijelova, koji je uz veliku pompu prije nepunih deset godina u Zenici najavljen kao jedan od najznačajnijih strateških investitora u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, izvijestila je “RTV Zenica“…

Novi vlasnik Cimosa iz Kopra, italijanski fond Palladio Finanziaria tokom, na brzu ruku ugovorenog sastanka, predočio je predsjedniku Sindikata zeničkog Cimosa dokumentaciju o namjeri da se likvidira pogon, zajedno sa programom zbrinjavanja oko 150 radnika, među kojima će većina, po svemu sudeći, na biro za zapošljavanje.

“Ta odluka biće donesena za mjesec dana, ako neko u ovom periodu ne kupi fabriku, sa otkaznim rokom radnicima od 14 dana”, kaže Rusmir Pašalić, predsjednik Sindikata Cimosa u Zenici.

O ponuđenom programu zbrinjavanja radnika, Sindikat će se morati izjasniti u roku od sedam dana.

Traženo je da mi damo saglasnost za otkaz radnicima invalidima i onima starijim od 50 godina, kako bi uprava ponudila da 30-40 radnika ide u fabrike u Novom Travniku ili u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Sindikata Rusmir Pašalić.

Sindikat metalaca sve vrijeme insistira da se pronađe kupac za fabriku, nakon što je Cimos, u junu ove godine objavio njenu prodaju. Javilo se najmanje pet potencijalnih investitora, među kojima su visočki Prevent i Unis Stock iz Kalesije, ali do sada nije sklopljen ugovor o prodaji, niti su poznati detalji ponuda.

Okupljeni radnici, ostaju u krugu fabrike sve dok zvanično ne dobiju rješenja koja će razjasniti situaciju u kojoj su se našli i da bi spriječili, kako kažu, pljačku imovine Cimosa, jer bi pustošenje hala dovelo u pitanje i njihove otpremnine.

Stečaj za Cimos Sindikat metalaca želi spriječiti, s obzirom da se radi o po radnike nepovoljnijoj varijanti.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh