Posao

Niste zadovoljni karijerom? Ovo pitanje treba da postavite sebi

Prevaziđite brige i nedoumice “šta-ako” uz pomoć samo jednog pitanja.

Posao - Blic.rs

Kada ste sigurni da niste zadovoljni svojom profesionalnom situacijom, ali ne znate kako da popravite stvar, lahko se desi da vam um preplave pitanja, nade i strahovi u isto vrijeme:

  • Šta me zaista pokreće?
  • Da li uopšte mogu da priuštim sebi da promijenim karijeru?
  • Koliko bi trajalo da napravim taj korak?
  • Da li bi jednostavno trebalo da dam otkaz?

Svi ovi unutrašnji glasovi mogu samo da vam smetaju, umjesto da vam budu smjernice, oni vas usporavaju i zbunjuju. Ono što je potrebno jeste jasnoća, prenosi “Bizlife“…

Problem sa planiranjem unaprijed

Kako prenosi sajt “Inc.com”, u kompaniji “Careershifters” koja se bavi davanjem savjeta ljudima kojima treba pomoć oko izbora i promjene karijere, smatraju da na početku, sebi treba da postavite jedno pitanje. Sve drugo je agonija i strahovanje oko budućnosti oko koje nismo ništa ni preduzeli, za koju ni ne znamo kakva će biti i šta će nam donijeti.

Postoji ta tačka kada “planiranje budućnosti” postaje “izbjegavanje suočavanja sa sadašnjošću“. Neki od problema o kojima najviše brinete pretvoriće se u nešto sasvim izmišljeno, nešto što uopšte nema veze sa realnošću,“ pišu autori bloga pomenute kompanije. Umjesto toga, oni koji nisu zadovoljni svojom karijerom treba da se zapitaju sljedeće:

“Šta je najmanja stvar koju mogu da uradim sada, a koja će napraviti najveći pozitivan uticaj na moju situaciju?”

Male akcije mogu da “ubiju” i najveće anksioznosti

Prednost ovog pitanja jeste da vas spriječi da suviše razmišljate o potencijalnim događajima, i daje vam prostora da preduzmete male korake i akcije, koji će se vremenom pretvoriti u nešto veće. Istog je mišljenja i bivša savjetnica za karijeru u Googleu, Dženi Blejk, koja preporučuje isti pristup za sve koji nisu zadovoljni trenutnim (poslovnim, ali i životnim) okolnostima.

Zaključak je da vas snovi i strijepnje o novom koraku i promijeni parališu, rješenje je da vratite sebe u sadašnjost i preduzmete realne korake ka toj promjeni, bez obzira koliko mali bili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh