Posao

Njemačka obustavila izdavanje radnih viza, bh. građani masovno hrle u Sloveniju: Evo koja zanimanja su na “cijeni”

Agencija za rad i zapošljavanje BiH svako malo servira nam podatke o odlasku visokoobrazovanog kadra i majstora u naponu snage iz zemlje

Granični prelaz Hrvatske sa Slovenijom - Twitter

Advertisements

Loading..

Odlaze i sa sobom vode porodice, podmladak koji će koliko sutra biti motorna snaga razvoja zemlje u kojoj su se skrasili. Tako naša vlast rješava problem nezaposlenih. Jednostavno im pokaže gdje ima posla. U zapadnoj Evropi.

Navala onih koji traže posao u Njemačkoj tolika je da je Ambasada te zemlje u Sarajevu morala obustaviti dodjelu termina za izdavanje radnih viza. Zato za mnoge ni Slovenija “nije za odbacivanje”.

Lista zahtjeva

Dokaz o egzodusu zbog posla je i podatak Agencije da je samo u deželi za četiri godine posao našlo 11.500 bh. državljana. Koliko je njih povelo i porodice sa sobom, to u Agenciji ne znaju.

Jedan od njih, Zeničanin čije je ime poznato redakciji “Avaza“, kaže da mu je prvih nekoliko mjeseci kada je počeo raditi u Sloveniji kao vozač bilo najteže iskustvo u životu. Toliko teško, priča, da nije prošlo ni pola godine kad je digao ruke od svega i vratio se u Bosnu…

“Nisam bio navikao na tamošnji tempo rada. Bilo je vrlo naporno, činilo mi se nemoguće izdržati. Ali, kada sam vidio da u Bosni i dalje ne mogu naći posao, vratio sam se u Sloveniju, samo ovaj put sa ženom i djetetom”, kaže on.

Dodao je da će tamo i ostati, jer u našoj zemlji ne vidi perspektivu.

Zapošljavanje naših građana u Sloveniji regulisano je međudržavnim sporazumom, a posrednici u tom poslu su Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zavodi za zapošljavanje entiteta i Distrikta Brčko.

U Agenciji navode da posao u Sloveniji mogu dobiti samo oni koji zadovolje uslove iz oglasa slovenskih gazda, a oni, osim kvalifikacija i radnog iskustva, postavljaju često i posebne zahtjeve.

“Najviše traže vozače, varioce, zidare, električare, armirače, tesare, elektroinstalatere i bravare”, poručuju iz Agencije.

Posebna uredba

U Agenciji kažu da nisu zvanično obaviješteni o tome da Njemačka ambasada u Sarajevu ne može dati više termina za vize zbog prevelikog broja bh. građana koji žele raditi u toj zemlji.

“Ne znamo ni da se to planira, Međudržavni dogovor o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH u Njemačkoj se implementira bez problema, a kandidati koji idu ovim kanalom imaju svoj termin za podnošenje zahtjeva za vizu”, navode u Agenciji.

Napominju da se, ako je i obustavljeno davanje termina, vjerovatno radi o ljudima koji se za posao u Njemačkoj prijavljuju na osnovu posebne uredbe njemačke vlade o zapošljavanju državljana zapadnog Balkana i da je vrlo vjerovatno da su u tom slučaju termini za podnošenje zahtjeva za vize ispunjeni do kraja ove godine.

Odlazak bh. građana na rad u Sloveniju

  • 2013. godine zaposlena 661 osoba
  • 2014. godine zaposleno 1.870 osoba
  • 2015. godine zaposleno 2.677 osoba
  • 2016. godine zaposleno 4.786 osoba
  • do 31. 3. 2017. zaposleno 1.509

UKUPNO: 11.503 osobe

Odlazak bh. građana na rad u Njemačku

  • 2013. godine zaposleno 166 osoba
  • 2014. godine zaposleno 486 osoba
  • 2015. godine zaposleno 870 osoba
  • 2016. godine zaposleno 1.089 osoba
  • Do 1. 4. 2017. zaposleno 213 osoba

UKUPNO: 2.824 osobe


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh