Posao

Pet loših navika zbog kojih ne napredujete na poslu

Napredovati u karijeri može se tek ako sami nešto poduzmete u vezi toga. Donosimo listu grešaka koje svi činimo, a koje nas sputavaju u napredovanju na poslu.

Ilustracija - RTL

Advertisements

Razgovarati o plati ili tražiti bolje uslove od nadređenih uvijek je teško, ali teško ćemo napredovati na poslu ako se ne izborimo sami za sebe. Trebamo se zauzeti za sebe i prestati činiti ovih pet grešaka koje nas sputavaju u daljnjem napretku u karijeri:

Previše smo fokusirani na dugoročno

Važno je imati dugoročni cilj, ali treba paziti da ne bismo zaboravili na sadašnjost dok smo toliko fokusirani na budućnost. Ako se fokusiramo na sadašnji trenutak lakše ćemo uočiti mogućnosti koje se javljaju putem i biti otvoreniji prema eventualnim promjenama dugoročnog plana koje nam često mogu donijeti puno dobrog, piše “Buro“…

Ne cijenimo svoje vrijeme

Nema ništa loše u tome ako želite ostati duže na poslu da biste se dokazali ili odradili nešto što niste stigli ranije, ali postavite jasne granice. U protivnom će i ostali prestati cijeniti vaše vrijeme. Naučite raditi efikasnije, a ne duže.

Ne razgovaramo o plati

Razgovor o plati je veliki bauk i to nekako posebno, čini se, u našem društvu. Često razmišljamo tako da trebamo biti zadovoljni činjenicom da uopšte imamo posao i platu, ali to je pogrešan stav. Pri razgovoru uvijek moramo znati istaći svoje kvalitete i vjerovati sami u sebe. Ako sami sebe ne cijenimo i ne vjerujemo u svoje vještine neće ih cijeniti ni poslodavac. Zato se ne treba bojati ni samoinicijativno zatražiti veću platu.

Čekamo “pravi” trenutak

Svako je zaslužan za vlastiti uspjeh. Ako znate koji je vaš posao iz snova nema boljeg trenutka da ga počnete “ganjati” od ovog u kojem ste trenutno. Svako sam kreira svoju sudbinu zato nemojte gubiti vrijeme i odmah počnite ostvarivati svoje ciljeve.

Bojimo se neuspjeha

Ako ih naučimo prihvatiti, neuspjesi nas mogu ojačati, učiniti upornijima i inspirirati za daljnji rad i napredak. Svi se s njima susrećemo i ponekad nam je svima doista teško, ali ako ih se samo prestanemo bojati lakše ćemo napredovati i ostvarivati svoje ciljeve.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh