ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Posao

“STALNO SAM SE PITAO ZAŠTO JOJ ZA SVAKI POSAO TREBA VIŠE VREMENA OD MENE”: Slučajno zamijenio e-mail s kolegicom i ostao u potpunom šoku

Martin Schneider iz Philadelphije (SAD), “Grada bratske ljubavi”, stalno se pitao zašto njegovoj kolegici Nicole Pieri treba više vremena nego njemu za gotovo svaki posao koji je odrađivala s klijentima.

Martin i Nicole - Twitter

Jednog dana je razgovarao s redovnim klijentom kad je primijetio da se dotični u njihovoj komunikaciji ponaša otresito, bahato i gleda na njega s visoka. Isprva mu nije bilo jasno o čemu se radi, a tada je shvatio da e-mailove zabunom potpisuje s imenom kolegice Nicole, s obzirom na to da koriste zajednički inbox. Kada je klijentu u sljedećoj poruci otkrio da zapravo priča s Martinom, promjena u njegovom ponašanju bila je drastična, prenosi “Jutarnji“…

Njegovi e-mailovi odmah su bili naglašeno pozitivnog tona, zahvaljivao mu je na sugestijama koje je do maloprije ignorisao, brzo je odgovarao, a njegova pitanja nazivao je “odličnim”. Pritom se u njegovom načinu obraćanja klijentu nije promijenilo baš ništa, osim činjenice da je sagovornik sada znao da priča s muškarcem.

Naravno, Martin je odmah posumnjao da je u pitanju se*sizam u ponašanju prema njegovoj kolegici te ju je upitao da li se s tim susreće na poslu. Njezin odgovor bio je – “ne baš cijelo vrijeme, ali uglavnom”. U namjeri da se dodatno uvjeri koliko je teže kolegici raditi i komunicirati s klijentima samo zbog činjenice da je žena, Martin je na dvije sedmice koristio potpis Nicole u svojoj komunikaciji, dok je ona koristila njegov.

I kako sam kaže, bio je to pravi pakao. Svako pitanje i svaka sugestija koju je dao prihvaćana je sa skepsom. Ton e-mailova koje je dobivao bio je podcjenjivački. Klijenti koje je prije mogao “odraditi u snu” bili su osorni prema njemu. Jedan od njih ga je upitao i je li u vezi. S druge strane, Nicole je procvjetala – dvije sedmice koja je radila s Martinovim potpisom na e-mailovima bila su joj uvjerljivo najproduktivnija na poslu.

Shvatio sam da je jedini razlog zbog kojeg joj treba više vremena u radu s klijentima taj da ih mora natjerati da je poštuju. Za vrijeme koje bi joj trebalo da to uradi, ja bih već bio na pola posla s drugim klijentom. Nisam bio ništa bolji u svojem poslu od nje, samo sam imao nevidljivu prednost”, napisao je Martin na svom Twitter profilu, gdje je ispričao i ostatak priče.

Pa ipak, nije ga najviše šokirala činjenica da dobiva bolji tretman samo zato što je muškarac, nego to što je Nicole svoj teži put s klijentima prihvatila bez pogovora. Ono što je njemu bio pakao, njoj je bila svakodnevica. Uostalom, kako mu je rekla, već je navikla na se*sizam na radom mjestu, ali i izvan njega.

Uz sav napredak koji je društvo ostvarilo u zadnjih nekoliko vijekova, uz čovječanstvo koje je putovalo izvan svojeg planeta i razvilo uređaje pomoću kojih potezom prsta možete doći do svih informacija poznatih čovjeku, ostaje činjenica da još uvijek nismo daleko napredovali u poštivanju i uvažavanju jedni drugih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh