ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Posao

MEDICINSKA SESTRA ISKRENO: “Ovdje sam bila potrošni materijal, a u Njemačkoj sam ČOVJEK!”

Danijela Trajković (45), medicinska sestra iz Niša (Srbija), nedavno je emigrirala u Njemačku, gdje je u gradu Rostok zajedno sa pet kolega počela da radi na odjeljenju kardiohirurgije Univerzitetske klinike.

Danijela Trajković - DW.com

“Nikada za stalno nisam imala posao. Kćerke izdržavam sama, sa nekih 300 eura koliko sam primala”, objašnjava ova samohrana majka, koja za “Deutsche Welle” dodaje da joj je izazov bio učenje novog jezika i njemački mentalitet…

Ipak, sada je prezadovoljna novim životom.

“Prihvatili su nas fenomenalno. Kad smo došli, jedna žena je poslata iz klinike da nam pokaže grad, vodila nas je na kolače, pokazala nam je gdje su nam stanovi, koji prevoz da koristimo… Vodala nas je kao na ekskurziji. Nemam riječi, stvarno su nam pomogli. Što se posla tiče, u Srbiji sam radila posao koji je ovde podijeljen na četvoro ljudi. Tamo sam morala da radim sve, od papirologije, preko terapije, transfuzije, infuzije, vađenja krvi, previjanje, asistiranja doktoru, do njege i ishrane pacijenta i presvlačenja kreveta… A sada nakon korištenja instrumenta samo treba da ga odložim, umjesto da ih sama operem, dezinficiram i sterilišem. Ovdje to radi posebna služba. Sve je na dugme, točkiće, vrata se sama otvaraju, ne moram da ih teglim”, objasnila je ona i dodala da se u Srbiji osjećala kao potrošni materijal, dok se u Njemačkoj osjeća kao čovjek.

Kako kaže, trenutna plata joj je oko 2.000 eura bruto, ali će nakon položenog ispita biti još veća.

“Živim sa koleginicom iz Srbije i stan nas zajedno sa svim troškovima košta po 260 eura mjesečno. Sad mi je jedina želja još da djecu dovedem ovdje i završila sam posao”, rekla je Danijela.

Šefica Uprave bolničkog osoblja klinike Anet Laban takođe naglašava da su izrazito zadovoljni medicinskim osobljem iz Srbije.

“Ona je veoma iskusna medicinska sestra, motivisana žena. Vrlo je dobro prihvaćena jer se ponaša prijatno prema svima!”, zaključila je ona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh