ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Posao

Slovenci traže vozače i građevinske radnike iz BiH, a Nijemci njegovatelje

“BiH je potpisala međunarodne ugovore o zapošljavanju sa Srbijom, Slovenijom, Njemačkom (samo za njegovatelje) i Katarom, a u toku su pregovori sa Crnom Gorom”, kazao je zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Tepavčević.

Radnici - Humor.org

Dodao je kako je predloženo zaključivanje takvih ugovora i s Hrvatskom, Rusijom, Njemačkom (za sva zanimanja) te ostalim zemljama gdje bh. državljani tradicionalno idu na rad. Prema podacima Agencije u prvih jedanaest mjeseci prošle godine, radnu dozvolu za rad u Sloveniji dobilo je 4.228 radnika iz BiH, što je u odnosu na 2015. povećanje za 57,44 posto.

U Sloveniji se iz BiH najviše traže vozači, a slijede zavarivači, zidari, električari, tesari, elektroinstalateri i bravari. Kada je riječ o Njemačkoj, ona s BiH ima potpisan ugovor samo za njegovatelje i to kadrove koji imaju završenu srednju medicinsku školu – opšteg ili pedijatrijskog smjera.

Prošle je godine na taj način u Njemačku otišlo 1.079 osoba iz BiH, što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za oko 25 odsto. Što se tiče Srbije, Tepavčević kaže kako “po ovom ugovoru nismo imali zahtjeva iz Srbije za zapošljavanje radnika iz BiH”.

“Vjerovatno zbog toga što smo u istoj ili sličnoj ekonomskoj situaciji”, naglasio je.

Na pitanje postoji li potreba na međunarodnom tržištu rada za radnicima iz BiH, zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH ocijenio je kako takva potreba postoji te da je uvijek i postojala. Inače, Njemačka od prošle godine ima uredbu po kojoj iz zemalja Zapadnog Balkana zapošljava potrebne radnike bez obzira na zanimanje i stručnu spremu, piše “Večernji“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh