Posao

Miroslav na Aljasci za dva mjeseca zaradi koliko vi za godinu dana

Sezonski poslovi na Aljasci postali su posljednjih mjeseci pravi hit za Srbe, koji tamo odlaze da rade po mjesec, dva…

Firma obrade lososa - Noizz

Najčešće za to vrijeme zarade onoliko koliko u Srbiji za 12 mjeseci i vraćaju se iscrpljeni, ali zadovoljni. Jedan od gastarbajtera na Aljasci, Beograđanin Miroslav Nikolić (35), za “Blic” kaže:

“Život mi se svodio na posao i spavanje, ali uspio sam da zaradim svoju godišnju platu u Srbiji za samo 55 dana…”

Miroslav se prošlog juna upustio u avanturu radnog putovanja preko programa H2B. Otac i suprug, koji već neko vrijeme radi kao IT tehničar, prošlog ljeta boravio je na Aljasci od 15. juna do 10. avgusta. Bio je angažovan u fabrici za preradu lososa.

“Preko prijatelja čuo sam za program preko kojeg zainteresovani, stari od 18 do 45 godina, mogu da putuju na Aljasku i rade. Prijavio sam se i nekoliko mjeseci kasnije uputio ka gradu Dilingemu. To je malo mjesto, sa nekoliko kuća, ima poštu, prodavnicu, banku i fabriku u kojoj sam radio. Tamo sam obrađivao, pakovao i zaleđivao lososa po 16 sati dnevno, u tri smjene”, opisuje Miroslav.

Kako kaže, život na Aljasci je skup, međutim novac koji je zaradio trošio je samo za najosnovnije.

“Firma u kojoj sam radio platila mi je smještaj, tri obroka dnevno, te praktično nisam imao na šta da potrošim pare. Aljaska je skuplja od ostatka Amerike 20-30 posto. Na primjer, paklica cigareta košta 10 dolara, a toliko je bila moja satnica”, objašnjava on.

Sagovornik dodaje da zbog velikog obima posla nije imao nijedan dan slobodan.

“Ustanem, jedem, radim, jedem, spavam i tako ukrug, na to se svodio moj život tamo. Ali, ja sam došao sa namjerom da što više zaradim, te sam po povratku u Srbiju donio čisto 6.500 dolara, što je nešto više od moje godišnje plate u Srbiji. Firma u kojoj sam radio refundirala mi je novac za prevoz i vizu”, navodi Miroslav i dodaje da će se već narednog juna ponovo na Aljasku.

Božidar Dimitrov, vlasnik agencije koja u svojoj ponudi ima programe H2B radnih putovanja u Aljasku, objašnjava za “Blic” da su takva putovanja namijenjena građanima koji nisu studenti.

“Traže se radnici u fabrikama za preradu ribe u malim mjestima na obodima Aljaske. Satnica je od oko 9,50 do 10,75 dolara. Oni koji žele da odu moraju da imaju neki posao i porodicu u Srbiji, kako bi se znalo da će se vratiti, a prije svega treba da solidno znaju engleski. Takođe, treba da obezbijede 100 dolara koje će dati našoj agenciji za usluge koje ćemo uraditi za njih, ali i da plate medicinsko osiguranje čija je cijena svake godine drugačija. Novac kojim će platiti avionsku kartu do tamo biće im refundiran po završetku posla”, kaže Dimitrov.

Tražen i posao spasioca

Radna putovanja ne vezuju se samo za Aljasku i fabrike za preradu ribe. U ponudi pojedinih agencija su i poslovi spasioca u Washingtonu, Virginiji, Masachussetsu. Na takva putovanja mogu otići samo oni sa prethodnim iskustvom u sličnom programu. Plata je 650-850 dolara na sedmičnom nivou, od čega se odbija novac za smještaj. Radno vrijeme spasioca je 40 sati sedmično, a prekovremenog rada nema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh