Posao

Ovo je profesija u kojoj su žene bolje od muškaraca

Rezultati nove studije su pokazali da ženski doktori imaju više strpljenja od muških, te se smatraju kvalitetnijim u toj struci.

Doktorica - Ljepota.ba

Advertisements

Studija koja je tokom četiri godine ispitala više od milion i po pacijenata došla je do zanimljivog podatka – pacijenti liječeni od strane žena statistički su imali veću šansu da prežive za razliku od onih koje su liječili doktori u istoj bolnici, piše “B92“…

Može biti da žene imaju drugačiji pristup i da pacijenti samim tim drugačije na njih i reaguju“, navodi Vinet Arora, jedna od autorica studije.

Sudeći po ovim istraživanjima, da su muški doktori bili dobri kao ženski godišnje je moglo biti spaseno 32 hiljade života. Ipak, postoji nešto čime muškarci i mogu da se pohvale – kvalitetnijom karijerom.

Uprkos konkretnim dokazima da su žene bolji doktori one često prave pauze u karijeri zbog djece, rade skraćeno, češće idu na bolovanja i teže im je da razdvoje privatno i poslovno u čemu muškarci prednjače“.

Međutim, iako su žene kvaliteniji doktori one i dalje manje zarađuju od muških kolega koji imaju čak 19.000 eura veću platu na godišnjem nivou.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh