Posao

Broj penzionera u BiH brže raste od broja zaposlenih

Prosječan broj penzionera u BiH u prvoj polovini 2016. godine iznosio je 652,7 hiljada, što je za 2,6 posto više u poređanju sa istim periodom 2015. godine. Ovo su podaci koje je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Penzioneri - Ilustracija/Dnevni-list.ba

Advertisements

Iako je broj penzionera uvećan u oba entiteta, brža stopa rasta je zabilježena u FBiH. Iz Direkcije navode da je odnos broja penzionera i zaposlenih koji plaćaju doprinose za PIO i dalje nepovoljan jer je stopa rasta broja penzionera bila veća u poređenju sa povećanjem broja zaposlenih.

U FBiH prosječna penzija je uvećana 0,2 posto i iznosila je 371 KM, dok je u RS iznosila 342 KM i manja je 0,2 posto. Najniže penzije u BiH su ostale nepromijenjene, navode iz DEP-a.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh