Posao

Presuda najvišeg suda Evropske unije: Putovanje na posao računa se kao radno vrijeme

Nedavno istraživanje među britanskim poslovnjacima o utrošku vremena za dolazak na posao, koje je provela kompanija “Regus”, najveći svjetski najmodavac i savjetnik za poslovne prostore, pokazalo je da čak trećina anketiranih putovanje na posao smatra čistim gubitkom vremena.

Žena - Banjalucanke.com

Advertisements

Takav ishod Richard Morris iz “Regusa” iščitava kao dokaz da mnoge poslovne ljude, od kojih velika većina, procjenjuje, na posao dolazi željeznicom, svakodnevno putovanje iscrpljuje i na njih djeluje stresno, piše “Slobodna Dalmacija“…

“Važnije je pitanje za britanski biznis zašto se inzistira na svakodnevnim putovanjima zaposlenika? Zašto ih čine neproduktivnima dok putuju na posao u centre gradova kako bi odradili fiksno radno vrijeme kao u “viktorijanskim vremenima”, pita se analitičar “Regusa”, čije je istraživanje obuhvatilo 40 hiljada “poslovnjaka”, ali i aktuelizovalo godinu dana staru presudu Suda pravde Europske unije (ECJ) u predmetu “Tyco”, prema kojoj putovanje na posao predstavlja dio radnog vremena.

Sindikat španske kompanije “Tyco Integrated Security”, naime, dobio je na ECJ-u spor s upravom u kojem je dokazivao da za dio zaposlenika koji radi van sjedišta kompanije u Madridu, radno vrijeme praktički počinje njihovim izlaskom iz kuće po dobivenim zadacima od poslodavca gdje trebaju otići na intervenciju. Tyco je 2011. pozatvarao svoje urede u unutrašnjosti Španije, a zaposlenicima nastavio davati zadaće telefonima i internetom iz sjedišta u Madridu. Budući da se klijenti kompanije nalaze i po 100 kilometara daleko od adresa na kojima žive zaposlenici, radnici su dnevno radili brojne neplaćene radne sate kako bi došli na intervenciju, a riječ je o održavanju i popravcima sigurnosnih uređaja.

Prema presudi ECJ-a, Tyco je vrijeme izgubljeno na dolazak na intervenciju radnicima vodio kao “odmor”, a plaćao im je samo radne sate na intervenciji.

“Sud je zauzeo stajalište da se radnicima koji nemaju fiksno ili uobičajeno radno vrijeme, kao što je ovdje slučaj, radno vrijeme treba računati od trenutka odlaska na posao do povratka sa zadnje intervencije toga dana”, navodi se u presudi ECJ-a, u kojoj se ukazuje na Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o radnom vremenu iz 2003. godine. U toj se direktivi Unije izričito ne spominje potreba obračunavanja putovanja na posao kao radnog vremena, već se nabraja šta se sve smatra prijeko potrebnim dnevnim odmorom radnika, pri čemu se putovanje na posao ne smatra odmorom radnika, kako je to računala uprava “Tyca”.

U slučaju zaposlenika španske kompanije, od značaja je i činjenica da im je prije zatvaranja regionalnih ureda radno vrijeme uredno teklo i tokom putovanja iz ureda do mušterija. I prije i poslije zatvaranja regionalnih ureda, radnici “Tyca” su se na intervencije vozili automobilima kompanije.

“I dok se vozi prema mjestu intervencije, radnik radi”, upozorava se u presudi ECJ-a u predmetu “Tyco”.

Ova presuda, prema neslužbenim informacijama iz više hrvatskih sindikalnih središnjica, još uvijek nije naišla na primjenu u hrvatskom radnom zakonodavstvu. Naime, kako je pojašnjeno u sindikatima, uvrštavanje putovanja na posao u radno vrijeme moglo bi se eventualno unijeti u neki od kolektivnih ugovora, a ne u Zakon o radu (ZOR) koji propisuje samo opšte odredbe o radnom vremenu kao osmosatnom i tome slično.

“U kolektivnim ugovorima za neka javna poduzeća predviđeno je, u sklopu dežurstava van radnog mjesta, da se putovanje na mjesto intervencije računa kao radno vrijeme. Međutim, pitanje je poštuje li se to u praksi baš na takav, ili neki drugi način”, kažu sugovornici iz sindikalnih krugova.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh