Posao

Novosađanin krenuo na Novi Zeland u potrazi za POSLOM, a onda mu se put pretvorio u PAKAO

Od Novog Zelanda gdje je namjeravao da radi kao varilac, Novosađanin A. S. (36) je, početkom ove godine, vidio samo dio aerodromske zgrade u Aucklandu.

Ilustracija - Moj.ba

Odatle je poslije 24 sata provedenih u imigracionom pritvoru deportovan za Srbiju jer su, kako kažu, žrtve prevare. Tamošnje carinske vlasti njemu i Beograđaninu N. M. (26) sa kojim je zajedno otputovao zbog posla preko kanadske kompanije “Tek implojment”, nisu dozvolili ulazak, jer su umjesto radnih, imali turističke vize, piše “Srbija danas“…

Smatrajući da su prevareni, jer su im prvo uzete pare, pa tek onda pronađena firma i to ona koja nema pravo da zapošljava na Novom Zelandu, A. S. i N. M. su zajedno sa N. P. (31), takođe iz Beograda, koji nije otputovao, podnijeli krivičnu prijavu protiv Marka Vještice i Saše Matijaševića, predstavnika kompanije iz Kanade.

“Radnu vizu je trebalo da dobijem za 60 dana, ali nije bilo tako”, tvrdi A. S, dodajući je u procesu njenog dobijanja bio pet mjeseci.

“Kanadskoj firmi sam, kako mi je rečeno, uplatio oko 2.500 dolara, uradio obavezan ljekarski pregled i sa popunjenom aplikacijom za vizu, krajem prošlog septembra, zajedno sa pasošem, poslao u Kanadu”, objašnjava on.

Ni viza, niti bilo kakav odgovor nisu stizali, pa je A.S. pozvao poslodavca na Novom Zelandu, koji ga je uvjeravao da se “papiri” obrađuju u ambasadi.

“Iz Ambasade Novog Zelanda, odnosno imigracione službe i ispostave u Londonu, rečeno nam je da se moramo direktno obratiti imigracionom odjeljenju na Novom Zelandu”, prepričava A. S. Dodaje da su im oni odgovorili da im njihova dokumentacija nikada nije ni dostavljena.

“Nakon silne prepiske iz “Tek implojmenta” su objasnili da možemo da otputujemo i sa turističkom vizom, koja se može pretvoriti u radnu jer je to na Novom Zelandu moguće i da su po tome izuzetak”, kaže A. S.

Kada su stigli na Novi Zeland, vlastima je bilo sumnjivo što su vize i karte plaćane sa računa u Kanadi, te su deportovani u Srbiju.

Iz kompanije tvrde suprotno

Marko Vještica, jedan od prozvanih predstavnika kanadske kompanije, tvrdi da on i kolega Saša Matijašević nikoga nisu prevarili, niti uzeli i jedan dolar.

“Rečeno im je da je najbolje da idu između 1. i 5. februara, jer im se ranije ne može obezbjediti poslodavac, ali su oni otišli mjesec dana ranije na svoju odgovornost”, tvrdi Vještica i dodaje:

“Za kanadsku kompaniju radimo po ugovoru o djelu, i zainteresovanima smo dali informacije o programu, što je naš posao.”


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh