Posao

Treba li u životu riskirati?

Postoji narodna izreka: “Ko ne riskira, taj ne profitira”. Cijeli život je jedna velika igra puna rizika i riskiranja. Poneke osobe se užasavaju bilo koju aktivnost provesti ako u sebi sadržava zrno rizika.

Samopouzdanje - samopouzdanje.org

Životne promjene

Katkada u životu želimo neke aspekte svog dojučerašnjeg življenja izmijeniti, ali se jednostavno bojimo. Možda želimo promijeniti posao, prekinuti prijateljstvo ili učiniti rez u partnerskom odnosu koji je sve drugo izuzev odnosa, piše “Ordinacija“.

Šta nas to tako jako koči da ostajemo na mjestu, zarobljeni u svojim strahovima i sumnjama? Odgovora je bezbroj, jedan je siguran, strah od novoga i nepoznatog.

Odvažnost za promjenom

Biti odvažan znači procijeniti racionalno koliko je realno izvršiti određene promjene. Zasigurno nećete dati otkaz, ako ste sigurni da u dogledno vrijeme, nemate nikakvih drugih izbora. Ali, učiniti rez na poslu i zamijeniti jedno radno mjesto drugim, svojevrstan je rizik. U takvim i sličnim situacijama, svako od nas će se upitati: “Šta, ako mi na novom poslu bude gore nego na prijašnjem, što ako mi uslovi poslovanja budu teži?”. To je mogući scenariji rizika u kojeg ste samovoljno i odgovorno ušli. Ali, neovisno o riziku vi ste hrabra osoba.

Opasnost od rizika

Nebrojne su opasnosti koje nosi rizik. Opasnost od neuspjeha, od odbijanja, ismijavanja, gubitak naklonosti ljudi koji su nam dragi, samo su neki od opasnosti koje nosi riskiranje. Ako je to jedan od razloga koji vas koči u vašem akcionom planu, zapitajte se koliko su vam te opasnosti zaista važne?

Riskiranje diže samopouzdanje

Kažu stari ljudi, da u životu treba ponekad prihvatiti rizik. Ako nikada niste bili u situaciji preuzeti odgovornost, na žalost, ne znate koliko vam je snaga. Ponavljam, nije svaki rizik pametan i nužno potreban, ali neki su neizbježni. Možda je zaista došao trenutak da se odvažite i odete na godišnji odmor, sami bez prijatelja, partnera. Možda, je došao trenutak da jedan posao zamijenite drugim. Nezavisno od čemu se radi dopustite svome samopouzdanju da se vine u visine. Ako i padnete koliko god da pad zaboli, promislite da je na kraju bolje biti ranjen nego ubijen.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh