Posao

Mračna istina: Prave igračke za Disney u nehumanim uslovima

Radnici u kineskoj tvornici igračaka rade 11 sati dnevno i zarade tek pet funti, a izrađuju igračke koje koštaju i pet puta više od toga. Spavaju svi zajedno u malim zajedničkim spavaonicama, bez klime na velikim vrućinama…

Tvornica - China Labor Watch

Disney je otvorio veliki tematski park u Šangaju, a Mail Online je odlučio posjetiti jednu od fabrika igračaka kako bi provjerio u kojima uslovima oni rade. Ono što su pronašli je prestrašno…

3680842599f90ad9f66c
China Labor Watch

Radnici rade tri puta više sati sedmično nego što je zakonom dozvoljeno. Njih dvanaest spava u zajedničkim prljavim spavaonicama u kojima nema klima uređaja, a temperature su jako visoke. Suprotno od glamura i blještavila koje će se prikazati na otvorenju zabavnog parka, u ovim fabrikama je jad i bijeda. Kupatila i čučavci izgledaju staro i neočišćeno, prenosi “24sata.hr“.

S obzirom na veliku popularnost filma Frozen, glavne junakinje Elsa i Anna najprodavanije su igračke na tržištu i zato se najviše i izrađuju u fabrikama. Lutku Pepeljuge, ironično, rade prave “Pepuljuge”, u dobi 18-30 godina. Kad bi htjele sebi priuštiti ulaznicu u tematskom parku morale bi raditi punih deset dana. Toliko malo zarađuju.

“Radni prostori su previše ugrijani, a smrad hemikalija nam zadaje glavobolje”, rekao je jedan 25-godišnjak.

“Šefovi nisu samo strogi, već su i zločesti. Ako zakasnimo i jednu minutu, prijeti nam otkaz ili oduzimanje plaće”, žale se radnici.

4337287689eb6ea21133
China Labor Watch

“Radnici dolaze iz kineskih najsiromašnijih provincija, a sele u veće gradove kako bi radili u fabrikama. U fabrikama ih dočekaju nehumani uslovi i zahtjevi da izrade 1.000 lutaka u jednom satu. Pristaju na to da bi mogli prehranili svoje porodice koje su ostavili kod kuće. Hrane u kantini daju toliko malo da su primorani jesti vani”, ispričali su radnici za “Daily Mail”. Najviše se žale na prljave i neispravne toalete.

“Moram nastaviti raditi jer imam sina koji ide na fakultet, a inače dolazim iz jako malog i siromašnog mjesta”, rekao je jedan umorni 48-godišnjak.

“Ljeta su tu jako vruća, a mi imamo po 12 radnika u svakoj sobi bez ventilatora. Ležimo kao sardine. Nemoguće je zaspati. Muški odjel ima 24 WC školjke na 320 radnika. Teško je doći na red”, rekao je jedan od radnika.

Iz Disneya ove navode i fotografije nisu komentarisali, kao ni iz fabrike igračaka Zhenyang.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh