Posao

Bivši FBI pregovarač: Šta da pitate kada ne možete da dobijete platu koju želite

Iz sopstvenog iskustva znate da firma nije uvijek u mogućnosti da vam ponudi platu koju želite. To obično ide tako što vam nadređeni kaže da vas i vaš rad cijeni, ali da trenutno ne može da vam poveća platu. Nemojte ovako nešto primati previše k srcu, već se pripremite za naredni korak.

Posao - Vecernji.hr

Sajt Business Insider piše da postoji jedno važno pitanje koje treba da postavite na kraju tog razgovora, pitanje koje vam može donijeti uspjeh i sreću u novoj ulozi:

Kako mi možete garantovati da ću biti uključen/a u projekte koji su važni za budućnost firme?

Tako misli Kris Vos (Chris Voss), bivši FBI pregovarač i autor nove knjige “Never Split the Difference”, u kojoj prenosi znanja i iskustva iz višegodišnjeg rada sa kriminalcima i teroristima, i primjenjuje na svakodnevni život. Kada dođe do pregovora oko plate, ili sličnih pregovora, Vos predlaže da je najbolje povući se i razmisliti o tome šta zaista želimo da postignemo. U ovom slučaju, napraviti karijeru, “Bizlife“…

“Čim kažete nekome da želite da radite na nečemu što je veoma važno za stratešku budućnost kompanije, vi mu govorite na suptilan način da želite da radite za dobrobit svih. Čak i da je odgovor “ne”, oni i dalje znaju da je to vaš pristup i cilj”, smatra Vos.

Drugim riječima, kada pitate da budete uključeni u velike projekte kompanije, odmah se izdvajate iz mora ljudi koji gledaju samo sebe. Plus, pozicionirate se za uspjeh pokazujući da ste motivisani misijom organizacije – da ste spremni da preuzmete dio najvažnijeg posla koji oni imaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh