Posao

Zanimanja koja donose dobru zaradu, ali i nesreću

Mnogi visoko plaćeni poslovi nose i veliku količinu stresa, a vrlo vjerovatno će vas ponekad činiti i nesrećnim.

Menadžeri - Indikator.ba

Ljekar

Jedan kardiolog svjedoči da ljekari, iako ponosni zbog svog posla jer brinu o zdravlju ljudi, i iako dobro plaćeni, nezadovoljni su zbog svega što se dešava na samoj medicinskoj sceni. Neke ankete pokazuju da je samo 6 posto ljekara ocijenilo atmosferu na poslu kao pozitivnu, piše B92.

Jedan drugi doktor kaže da je izabrao ovaj poziv jer je mislio da je plemenit ali ga je demantovala administracija.

“Zbog onog što sam vidio u svojoj kratkoj karijeri, nisam siguran da sam napravio dobar izbor”.

U SAD ljekari dominiraju kada je reč o top 20 najplaćenijih zanimanja, plata im se kreće oko 150.000 dolara godišnje. Tvrde ipak, da im plata pada iz godine u godinu, a što je važnije – nezadovoljni su na poslu.

Drugo jedno istraživanje među američkim ljekarima pokazalo je da bi više od 40 posto ljekara izabralo neku drugu profesiju da može ponovo da bira, čak i da će svoju djecu nagovarati da se drže dalje od medicine.

Takođe, među ljekarima se bilježi i neobično visoka stopa samoubistava.

Mladi bankar

Prenosimo svjedočenje jednog mladog bankara.

“To je strašan sistem rada. Banke imaju taj prećutni ugovor s mladim ljudima: Dajte nam dvije godine života, nemojte imati vaš, vežite se za sto, a mi ćemo vas proslaviti više nego što možete da zamislite. Ipak, mislim da te dvije godine mogu potrajati mnogo duže, a da se nikad ne oporavite od onog što preživite”.

Podsjetimo, problem s kojim se suočavaju mladi bankari u želji da se dokažu imao je i tragične posljedice, što je navelo neke grupacije kao što je Goldman saks da ograniče radno vrijeme mladim bankarima

“Idite kući prije ponoći i ne vraćajte se prije sedam sati ujutru”, poručuje Goldman Saks.

Menadžer prodaje

Biti u prodaji je teško. Biti odgovoran za prodaju je još teže.

Zato i pored visokog prosjeka zarade i bonusa, rad u prodaji je prema Forbsovoj listi najdepresivnijih još uvijek visoko. U čemu je problem? Pa uglavnom se radnici žale na stalni pritisak s kojim ne mogu da se bore ili im s druge strane smeta dosada i osjećaj praznine.

Stomatolog

Prosječna godišnja plata za stomatologe je oko 155.000 dolara.

Ipak visoka zarada ne ide zajedno sa srećom ni kod ovog zanimanja. Rezultati nekoliko istraživanja pokazala su zajednički zaključak, a to je da su i stomatolozi na vrhu liste zanimanja sa najvećom stopom samoubistava. Pokazalo se da imaju najveću stopu depresije od 100 profesija.

Stomatolozi su takođe nezadovoljni jer njihovo školavanje uglavnom košta, a sam posao poslije ne pridaje im sav komfor koji su očekivali.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh