Posao

Šest savjeta da pridobijete šefa

Ne, to nije tako što ćete podilaziti svom nadređenom.

Mobbing na poslu - Ilustracija/tportal.hr

Dajemo vam prijedloge na osnovu naučnih istraživanja i mišljenja eksperata.

1. Dolazite na posao ranije: Prema istraživanju biznis škole na Univerzitetu u Vašingtonu, menadžeri smatraju savjesnijim i boljim radnicima one koji dolaze ranije od onih koji dolaze kasnije. Zanimljivo je da nema veze ako oni koji dolaze kasnije i ostaju kasnije, pišu Nezavisne.

2. Pitajte za savjet: Harvardska poslovna škola pokazala je da vas, kada pitate za savjet, to ne čini neznalicom, već može da djeluje da ste kompetentniji.

Mnogo zavisi i od pitanja. Ali, ako pitanje ima smisla, vi pokazujete da radite na nečemu i da vas to zanima. Što je još važnije, pokazujete da cijenite inteligenciju i iskustvo osobe od koje tražite mišljenje.

3. Uklapate se i pratite posao: Pod ovim podrazumijevamo da ste razumjeli šta je vašem šefu zaista važno, do čega mu je stalo i da radite na tome da to i postignete. Ako ne znate, možete i da pitate šefa direktno šta mu je važno, mada većina to jasno stavi do znanja.

4. Postavljate „daleke, nedostižne“ ciljeve: Ono što zaposleni prije vas nisu mogli, ili što su mislili da je nemoguće, vi ostvarujete ili ste ostvarili. To je vrlina koja izdvaja.

5. Obraćajte pažnju na detalje: Ako mislite da imate širok pogled na svijet, onda je najbolje da počnete da obraćate pažnju na detalje. „Ono što se čini kao mala tehnička smetnja može da utiče negativno na mnoge klijente. Zaposleni kojima se može vjerovati da će uhvatiti ove greškice počinju da se izdvajaju iz gomile“, kaže Rajan Holms, direktor Hootsuitea.

6. (Pro)govorite: Imate mišljenje? Nemojte ga kriti od svojih kolega. Stručnjaci kažu da ljudi baš ne simpatišu one koji se stalno drže po strani. Svi imamo dobre i loše ideje, loša vam neće naškoditi, a dobra će vam značiti mnogo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh