Posao

U EU muškarci imaju čak 16 posto veće plate od žena

Uprkos zakonima o pravu na jednaku platu, žene u EU još uvijek su u prosjeku 16 odsto manje plaćene od muškaraca i imaju niže penzije čak 39 odsto, objavila je u petak Europska komisija.

Posao - Večernji.hr

Poređenjem godišnjih plata muškaraca i žena, proizlazi da žene od 2. januara do kraja godine rade besplatno, što znači da rade 59 dana duže godišnje za istu platu kao i muškarci.

Stoga u Komisiji obilježavaju 2. januar kao dan nejednakosti u platama između muškaraca i žena.

“Jednakost između muškaraca i žena jedno je od temeljnih vrijednosti EU, ali ovaj dan nas podsjeća da nije jedna od temeljnih stvarnosti”, kaže se u izjavi potpredsjednika Evropske komisije Fransa Timmermansa.

“Razlika u platama između muškaraca i žena već je sada kratkoročno gledajući nepoštena, nepravedna i neprihvatljiva, ali dugoročno ta se razlika tokom radnog vijeka žene povećava i rezultira još većom razlikom u penziji, koja je 39 odsto manja od penzije muškaraca”, navodi se u izjavi. Komisija navodi da EU ima zakone o jednakosti plata, ali se oni ne sprovode u zemljama članicama.

Razlike u platama se postupno smanjuju ali jako sporo i nedovoljno. Sadašnjim ritmom plate između muškaraca i žena izjednačile bi se za 70 godina, pišu “Nezavisne“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh