Posao

5 najboljih poslova za ženu bez ambicija

Ako nemate ambicije, ne znači da ne volite da budete glavni i da imate neku moć nad drugima.

Posao - Zadovoljna.hr

Vi prosto želite da na poslu budete cijenjeni, da vam ne bude naporno i da posao ne unosite u svoj dom. Hoćete da budete komotni i rasterećeni, a da vam ipak bude dovoljno zanimljivo i da vam radno vrijeme brzo prođe.

Ne maštate o sopstvenom biznisu, ne želite da budete slobodni umjetnik i konzervativne ideje o tome gdje je ženi mjesto, sasvim vam odgovaraju – jer umete da ih upotrebite u svoju korist. Evo nekih lijepih zanimanja i njihovih prednosti, pišu Nezavisne.

1. Prosvjetna radnica: Prvo prikladno zanimanje za ženu koja mora da se izdržava, jer se nije bogato udala, niti ima nasljedstvo, svakako je neki oblik prosvjetarskog rada. Guvernante i dadilje bile su ozbiljne mlade žene, koje su čuvale i podučavale djecu u uglednim porodicama, a učiteljice u seoskim sredinama bile su cijenjene i poštovane skoro kao popovi. U zlatno socijalističko doba, čije povlastice blijede i odlaze u legendu, prosvetari su imali zimski i ljetni raspust i petodnevnu radnu sedmicu, sa po najviše šest časova dnevno. Seoska učiteljica je međutim, još uvijek neprevaziđeno žensko zanimanje, sa punim slobodnim vremenom.

2. Sekretarica: Više nema klasičnih sekretarica, ali to su one osobe što organizuju radni dan svog šefa, razgovaraju telefonom i popravljaju šminku i lakiraju nokte, jer treba lijepo da izgledaju dok predstavljaju prvu liniju odbrane na putu ka direktorskoj kancelariji. Talentovana sekretarica je istinski moćna žena, bez koje bi glavni baja bio načisto izgubljen i dezorijentisan i koju klijentela ne sme popreko da pogleda, jer im ona čini ličnu uslugu kad im zakaže sastanak kod glavnog. Sekretarica, to nije vlada u senci, to je senka lično.

3. Stjuardesa: To vam je isto što manekenka, domaćica i starleta u jednoj osobi. Samo treba da budete zgodne i vitke, da vam uniforma divno stoji i da se prijatno smješkat, a putovanja su ono što vas zanima. Ne zato što ćete obilaziti muzeje i arhitektonske i kulturne znamenitosti, nego zato što možete da kupite kožnu tašnu u Rimu i parfem u Parizu – u istom danu.

4. Spikerka: To se sad zove “prezenterka” ali u suštini ima manje ograničenja nego ranije, čak ni glas ne mora da vam bude dubok i muzikalan, dok je dikcija skoro lokalna stvar. Svakog dana morate da se šminkate, da mijenjate sakoe i da se vrtite na stolici (dok se okrećete da sa osmijehom presretnete kameru) dinamičnije nego konkurencija.

5. Tetkica: Tetkice su institucija unutar institucije, klan, masonska loža i sekta. Poznaju se po ružnim radnim mantilima, a uvijek ih ima najmanje tri na broju. One znaju sve, mogu sve i ne moraju apsolutno ništa. Nikome ne polažu račune, a u istoriji institucija, ne postoji nijedan nadređeni koji je ikada ijednu tetkicu natjerao da nešto uradi. Vjeruje se da imaju tajni sporazum sa sekretaricama, jer je uočeno da samo njihove kancelarije ribaju briskom koji su isprale i vodom koju su upravo natočile u kofu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh