Posao

Imaju li žene dovoljno slobodnog vemena?

Iako “zvanična” istraživanja pokazuju da žene svakog dana uživaju oko pet sati slobodnog vremena, većina pripadnica ljepšeg pola se ne bi složila sa ovom konstatacijom.

Žena - Ljepotaizdravlje.ba

Naime, zaposlene majke svakog dana sa manje ili više vještine žongliraju vremenom, pokušavajući da usklade poslovne obaveze, vrijeme provedeno sa djecom i kućne zadatke, zbog čega veliki procenat ne može da izdvoji ni pola sata za sebe. I u trenutku kada se neki raniji dogovori otkažu, te najednom dobiju po koji slobodan trenutak, većina ne može da se opusti pod pritiskom griže savjesti i “nametnutog lenstvovanja”.

Iz tog razloga postavlja se pitanje kako zaustaviti točak neprestanih obaveza i pronaći vrijeme u kome ipak može da se odmori? Stručnjaci nam poručuju da bi trebalo da uživamo u svakom trenutku svakoga dana ali, da budemo iskreni, to je mnogo lakše reći nego uraditi.

Ipak, neke smjernice postoje: za početak, nemojte u sadašnjosti razmišljati o svim obavezama u budućnosti, jer se na taj način nesvjesno povećava pritisak, ali i razočaranje ako se nešto od planiranog ne ispuni. Drugo, neka na listima nikada ne bude više od šest zadataka na dan i treće, trudite se da ne obavljate više poslova istovremeno, jer se tako povećavaju šanse da neke samo “napola” završite.

Naučite da nije sramota reći “Ne” molbama za koje stvarno nemate vremena i shvatite da je perfekcionizam dobar tek ponekad, te da svakodnevna posvećenost najsitnijim detaljima u svim segmentima života može donijeti više štete nego koristi. I na kraju, kada ispunite sve što ste isplanirali, slobodno nagradite sebe: neka to bude duga topla kupka, kafa s prijateljicama ili omiljeni kolač, bilo šta što će vam donijeti osmijeh na lice, piše Ljepotaizdravlje.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh