Posao

5 načina na koje se možete motivirati za štednju

Većina nas bi htjela imati neku ušteđevinu. Radilo se o fondu za slučaj nužde, odmoru iz snova, za slučaj otkaza ili jednostavno radi kreiranja psihološke sigurnosti. Međutim, kako štedjeti kada svaka potrošena kuna rezultira većim zadovoljstvom nego ušteđena?

Štednja - Savjetnica.com

-1- Štedite pomalo i često

Nemojte misliti kako ne vrijedi štedjeti osim ako imate puno za staviti na stranu. To bi značilo kao da kažete sebi kako ne vrijedi vježbati, osim ako nemate cijeli dan na raspolaganju, piše “Covermagazin“.

Razmislite o štednji sitniša svaki dan. Nečega se odrecite i tu svotu ostavite po strani. Bilo da se radi o cigaretama, novinama (koje ćete pročitati u kafiću) i sl. To je malena svota koju jedva da ćete i primijetiti, ali kroz nekoliko godina ćete uštedjeti mnogo.

-2- Čitajte financijske novine

Možda niste pretjerano zainteresirani za tu tematiku, ali čitanjem financijskih novina, časopisa i ostale literature sebe ćete informirati i obrazovati u tom smjeru.

-3- Vodite dnevnik štednje

Ne samo da trebate voditi dnevnik štednje nego bilježite sve svoje prihode i rashode. Zapišite sve što zaradite i sve što potrošite. Na taj način ćete najbolje uočiti gdje rasipate novce.

-4- Štedite za specifičan cilj

Vrlo jasan cilj može vam olakšati štednju. Ako znate da vam treba novac za novi kompjuter ili ako želite imati novac u fondu za slučaj nužde lakše ćete procijeniti koliko trebate štedjeti. Ako se usredotočite na krajnji cilj to će vas motivirati.

-5- Automatizirajte svoju ušteđevinu

Jedan od načina da se prisilite na štednju je da potpišete trajni nalog prema kojem će se svaki mjesec s vašeg tekućeg računa određena svota prebacivati na štedni.


loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh