Posao

Optužnica protiv bivših rukovodilaca fabrike deterdženta “Dita”

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli podiglo je optužnicu protiv dva bivša direktora fabrike deterdženata “Dita”, te rukovodioca Privredno – računarskog sektora, zbog zloupotrebe položaja.

Fabrika "Dita" - Nezavisne.com

Optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor “Dite” u periodu 2005. godine, Adnan DŽidić (44), direktor preduzeća od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38), rukovodilac Privredno – računarskog sektora 2009. i 2010. godine, prenosi Srna.

Oni su optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, a u vezi sa određenim odlukama koje su donosili tokom poslovnog odnosa “Dite” sa firmom “Lora” iz Sarajeva koja je bila generalni distributer proizvoda “Dite” od 2005. do 2012. godine.

U optužnici je navedeno da su Šahmanović i DŽidić odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uslovima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u slučaju Džidića i odredbe Ugovora o distribuciji u vezi sa povratom robe, čime su pribavili imovinsku korist “Lori”, a oštetili “Ditu” za određeni iznos.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona saopšteno je da će uskoro biti donesene odluke o prijavi protiv četiri člana Nadzornog odbora “Dite” u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh