Energija

Plin pojeftinjuje za 9,6 posto

Iz “Energoinvesta” su saopćili da su podnijeli zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvi kvartal 2023. godine.

Dostavljenim zahtjevom cijena plina za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz četvrtog kvartala 2022. godine.

– Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine. U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Exporta dobili zvanično jutros i da je ista saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala – saopćeno je iz “Energoinvesta”.

Kako su naveli, došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene.

– Dva operatora transportnog sistema u RS, “Gaspromet Pale” i “Sarajevo Gas Istočno Sarajevo” povećali su cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023. godine – saopćeno je iz “Energoinvesta”.

Kako su naveli, sve ovo je rezultiralo obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh