Energija

U septembru manja proizvodnja električne energije u BiH za 18,7 posto

Bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u septembru iznosila je 974 gigavat-sata…

Struja - Fokus.ba

Bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini u septembru iznosila je 974 gigavat-sata, što je manje za 18,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te manje za 17,88 posto u odnosu na prethodni mjesec, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U ukupnoj bruto proizvodnji hidroelektrane su učestvovale sa 20,7 posto, termoelektrane sa 74,8 posto, a solarne i vjetroelektrane sa 4,5 posto.

Bruto proizvodnja hidroelektrana u septembru iznosila je 202 gigavat-sata, što je manje za 35,26 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, te manje za 11 posto u odnosu na avgust.

Kada je riječ o bruto proizvodnji termoelektrana u devetom mjesecu ona je iznosila 729 gigavat-sati, što je manje za 15,04 posto u odnosu na septembar 2021, te manje za 20,68 posto u odnosu na avgust.

Bruto proizvodnja solarnih i vjetroelektrana u septembru iznosila je 43 gigavat-sata, što je više za 59,26 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te više za 7,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh