Energija

Nermin Džindić: Struja neće poskupjeti

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, rekao je u petak za “Avaz” da cijena električne energije za domaćinstva neće rasti u ovoj godini.

Nermin Džindić - Vijesti.ba

Diktira tržište

Time su otklonjene sve špekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme, a prema kojima građani Federacije plaćaju najjeftiniju struju te da cijena električne energije, s obzirom na poremećaje na tržištu, mora biti viša.

– Cijena za domaćinstva ostaje ista do kraja godine – istakao je Džindić.

Problem građanima, a što je za „Avaz“ pojasnio Admir Andelija, direktor „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), može biti samo u tome što će grijanje na struju biti mnogo skuplje. Svi oni koji se odluče koristiti strujom za primarno zagrijavanje prostora dobit će veće račune. Za sada su u izradi posebni modeli na osnovu kojih će se vršiti obračuni.

Nova godina

Međutim, u moru poskupljenja i divljanja cijena na svjetskom tržištu za sada je pozitivno da cijena struje neće rasti. Kada je u pitanju naredna godina, o tome za sada ne zna niko ništa konkretno.

Ukoliko se nastavi poremećaj na tržištu, izvjesno je da će cijene biti korigirane, ali za koliko, nema preciznih naznaka.

Koliko do sada plaćaju

Iz EPBiH su nam nedavno kazali da se tek sad pokazuje ispravnost inicijative s početka godine da se odobri rad blokova 4 i 5, što je prihvatio Parlament FBiH.

Na ovaj način omogućeno je da građani FBiH nastave plaćati oko 32 eura za MWh struje, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh