Energija

Saudijski naftni div: Nevjerovatan rast zarade najveće svjetske kompanije

Aramco je izvijestio u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od čak 90 posto u drugom tromjesečju ove godine i rekordnim polugodišnjim rezultatima, dok visoke cijene nafte nastavljaju povećavati prihode velikih naftnih kompanija.

Aramco je rekao da su povoljni tržišni uslovi pomogli povećati njegovu zaradu u drugom tromjesečju na čak 48,4 milijardi dolara, u odnosu na 25,5 milijardi dolara godinu ranije. Rezultat je nadmašio i procjene analitičara od 46,2 milijarde dolara.

– Naši rekordni rezultati u drugom tromjesečju odražavaju sve veću potražnju za našim proizvodima, osobito kao jeftinog proizvođača s jednim od najnižih intenziteta ugljika u industriji – rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Aramco je rekao da je polugodišnja dobit porasla na 87,9 milijardi dolara, nadmašujući Exxonmobil, Chevron i BP i druge velike naftne kompanije, koje sve imaju koristi od porasta cijena sirovina.

Cijene nafte skočile su iznad 130 dolara za barel ranije ove godine, jer je globalna energetska kriza, pogoršana prekidima opskrbe proizašlim iz ruske invazije na Ukrajinu, uzburkala globalna tržišta i pridonijela visokoj inflaciji.

– Iako su nestabilnost globalnog tržišta i ekonomska nesigurnost i dalje prisutni, događaji tokom prve polovine ove godine podupiru naše mišljenje da su stalna ulaganja u našu industriju ključna, kako bi se osiguralo da tržišta ostanu dobro opskrbljena i kako bi se olakšao uredan energetski prelaz – dodao je Nasser.

Aramco je rekao da očekuje nastavak postpandemijskog oporavka potražnje za naftom do kraja decenije, unatoč onome što je nazvao “silaznim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze”.

Dobri rezultati su veliki dobitak za vladu Saudijske Arabije, koja se uveliko oslanja na prihode od nafte za finansiranje državnih rashoda. Kraljevina je u drugom tromjesečju izvijestila o budžetskom suficitu od 21 milijardu dolara.

Aramco je prema nekim parametrima najveća svjetska kompanija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh