Energija

Banovići bi uskoro mogli dobiti prvu solarnu elektranu

Na površini od 100 hiljada kvadratnih metara, na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na području općine Banovići, uskoro bi mogla početi gradnja prve solarne elektrane.

Solarna elektrana - Ilustracija

Riječ je o projektu Elektroprivrede BiH, s kojom predstavnici ove općine trenutno pregovaraju. Tim povodom predstavnici Elektroprivrede BiH posjetili su Banoviće i razgovarali s općinskim načelnikom Begom Gutićem.

Na sastanku je istaknut interes za implementaciju projekta, a iz Elektroprivrede BiH pozitivno su ocijenili lokaciju za objekt, koju je predložila Općina Banovići. S ciljem preduzimanja narednih koraka u implementaciji na sastanku je razgovarano o visini zakupa zemljišta i vremenskom periodu zakupa.

Kako je rečeno nakon sastanka, Elektroprivreda BiH će dostaviti svoj prijedlog i ukoliko se postigne dogovor, Općina Banovići će u međuvremenu izvršiti usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i odluke kojom se definiše zakup javnih površina.

“Izgradnjom solarne elektrane Banovići bi bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju). Riječ je o energiji koja ne zagađuje, čijim korištenjem se čuva okoliš i pozitivno utječe na klimatske promjene”, saopćeno je iz Općine Banovići, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh