Energija

Zašto rastu cijene energenata

Cijene električne energije i prirodnog gasa u cijelom svijetu drastično su porasle u proteklih godinu dana. Posljedica je to intenziviranja ekonomskih aktivnosti nakon pandemije, kada je povećana potražnja svih energenata, a pogotovo električne energije i prirodnog gasa.

Struja - nezavisne

Cijene gasa, kako su to u svojoj analizi napisali članovi Regionalnog centra za održivu energetsku tranziciju (RESET), ključni su faktor koji utiče na cijene električne energije u većini zemalja Evropske unije, pa je to jedan od osnovnih razloga trenutnog povećanja cijena energije, pišu Nezavisne.

Do povećane potražnje za prirodnim gasom došlo je zbog smanjene proizvodnje gasa u Evropi, smanjenja dotoka gasa iz Rusije i nedovoljno napunjenih skladišta u Evropi, te zbog povoljnijeg tržišta za ukapljeni gas u Aziji nego u Evropi tokom ove godine.

Slaba hidrologija i manja proizvodnja energije iz vjetroelektrana prouzrokovali su potrebu za povećanom proizvodnjom električne energije iz gasa i uglja. Zbog povećanih troškova proizvodnje energije iz gasa, postalo je jeftinije proizvoditi iz uglja, čak i sa povećanim cijenama emisije CO2, što je dodatno potaklo rast troškova proizvodnje električne energije iz uglja i cijena na tržištu prenosi Klix.

Međutim, kako piše RESET, nisu svi potrošači kupovali energiju i gas po visokim cijenama. Tako su oni koji su imali dugoročne ugovore sa isporučiocima energije i gasa u kojima je definisan jasan odnos u pogledu cijena, plaćali cijenu koju su ranije dogovorili. Problem su, međutim, imali oni koji su se oslanjali na kratkoročna tržišta, pa su morali kupovati nedostajuće količine po ekstremno visokim cijenama.

Prema analizi RESET-a, dešavanja na evropskom tržištu električne energije ne bi trebala uticati direktno na cijene električne energije u BiH jer domaći proizvođači ne plaćaju emisije za ugljendioksid, što je jednim dijelom i uticalo na rast cijena energije. Dalje, proizvođači energije u BiH ne proizvode električnu energiju iz gasa, čiji je rast cijena osnovni faktor rasta cijena električne energije u Evropi.

“Eventualno povećanje cijena električne energije u BiH bilo bi opravdano ako bi se izvršile promjene koje će dovesti do toga da cijena proizvedene energije u potpunosti odražava troškove proizvodnje, te zbog povećanja cijena opreme, repromaterijala i transporta. Kod određivanja novih cijena električne energije u BiH za domaće potrošače treba imati u vidu da se oni sklapaju na duži period, a vidljivo je iz analiza kretanja tržišta u Evropi da će se cijene gasa i električne energije nakon ove zime u srednjoročnom periodu stabilizovati na nižim vrijednostima u odnosu na današnje cijene”, stoji u analizi RESET-a.

Ipak, potrošačima u Bosni i Hercegovini, kažu iz RESET-a, ne prijeti nestašica električne energije, jer su domaći izvori za proizvodnju energije adekvatni u doglednom periodu.

“Izuzetak bi bio slučaj prelaska potrošača prirodnog gasa na korištenje električne energije kada bi dio potrošača mogao imati problema sa kontinuiranim snabdijevanjem energijom. Ukoliko je ugovor Energoinvesta sa Gazpromom kvalitetan, ne bi trebalo doći u pitanje snabdijevanje prirodnim gasom, ali vrlo vjerovatno uz povećane cijene u narednoj godini zbog vezivanja cijena prirodnog gasa za kretanje cijena nafte. Izuzetak bi bio prekid rada nekog od ključnih gasovoda u BiH, Srbiji ili Bugarskoj/Mađarskoj”, kažu iz RESET-a.

Prema procjenama svjetskih finansijskih institucija i konsultantskih kuća, poslije zime 2021/2022. u narednim godinama bi trebalo doći do stabilizacije tržišta električnom energijom, ali će u prosjeku cijene biti više od onih kojima se trgovalo u periodu od 2017. do 2020. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh