Energija

Tešanjska firma u Trebinju gradi najveću privatnu solarnu elektranu u BiH

Nakon višemjesečnih pregovora, kompanija Hifa Oil – najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata je potpisala ugovor o izgradnji solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke” sa kompanijom Swisslion Takovo.

Solarna elektrana - Ilustracija

Elektrana će biti instalirana na površini od preko 20.000 m2. Godišnja proizvodnja solarne elektrane će biti veća od 5.000 MWh. Na ovoj solarnoj elektrani će biti postavljeni monokristalni solarni paneli zadnje generacije renomirane kompanije Longi sa half cut tehnologijom.

Također, po projektu će biti ugrađeni inverteri proizvođača Huawei, koji je trenutno broj 1 proizvođač solarnih invertera u svijetu, sa efikasnošću većom od 99%.

Kompanija Hifa Oil i sektor Euro Solar su ovlašteni distributer kompanije Longi i Huawei za Bosnu i Hercegovinu.

– Obnovljivi izvori energije polako ali sigurno iz alternativnih prelaze u primarne izvore, u skladu sa tim trendom Hifa Oil gradi svoju poziciju pouzdanog poslovnog partnera koji može odgovoriti i mega projektima kao što je projekat u Trebinju – ističe Kenan Ahmetlić, izvršni Direktor Hifa Oila.

Isplativost ovakvih investicija se kreće 4 do 7 godina te spadaju u red visokoprofitabilnih projekata sa brzim rokom otplate, prenosi biznisinfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh