Energija

Ulice pametnih gradova osvjetljavat će biljke

Ulice pametnih gradova umjesto lampi na rasvjetnim stupovima mogle bi za koju godinu osvijetliti biljke. Na takvoj ideji već godinama zdušno rade i u laboratorijima slavnog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Prije četiri godine predstavili su svoj projekt ‘užarenih biljaka’, a sada su objavili da njihove obasjavajuće biljke druge generacije uvelike nadmašuju prve prototipove.

U nedavno objavljenoj studiji detaljno su opisali drugu generaciju rasvjetnog bilja i navode kako sjaje 10 puta jače od prethodne verzije. Objašnjavaju da njihove biljke druge generacije mogu proizvoditi užareno svjetlo nekoliko minuta nakon što su se 10 sekundi ‘napunile’ s pomoću LED-a. Svjetlosni učinak postiže se nanočesticama koje sadržavaju luciferazu.

Taj enzim, inače, imaju krijesnice i upravo im on daje sposobnost sjaja. MIT-ovo postrojenje u kojem rastu rasvjetne bilje sastavljeno je i od ‘lakih kondenzatora’ napravljenih od nanočestica koje sadržavaju stroncijev aluminij obložen silicijevim dioksidom. Te sitne čestice mogu apsorbirati Sunčevu svjetlost ili onu LED dioda. Istraživači planiraju kombinirati nanočestice luciferaze i svjetlosne kondenzatore kako bi potencijalno poboljšali svjetlinu i dugovječnost biljaka. Jako su motivirani: žele dati svoj doprinos borbi protiv svjetlosnog onečišćenja, prenosi lider.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh