Energija

Bijela kuća traži da OPEC poveća proizvodnju nafte

ijela kuća će apelovati na Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike u proizvodnji nafte da povećaju pumpanje kako bi se obuzdalo poskupljenje benzina, jer strahuje da bi rastuća inflacija mogla da sputa ekonomski oporavak od pandemije kovid-19.

Eksploatacija nafte - Flickr.com

Zvaničnici Bidenove administracije su već razgovarali ove sedmice sa predstavnicima Saudijske Arabije, koja je de facto lider OPEC-a, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugim članicama neformalne naftne alijanske OPEC+, izvještava CNBC.

Bijela kuća je saopštila da julski sporazum OPEC+ grupe o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno na mjesečnom nivou, čije sprovođenje kreće u avgustu i nastavlja se 2022, “jednostavno nije dovoljan” tokom perioda koji je od “kritičnog značaja za globalni oporavak”.

Cijene gasa u SAD-u porasle su ove godine jer se oporavlja tražnja za naftnim derivatima. Prosječna naionalna cijena po galonu gasa (3,79 litara) iznosila je juče 3,18 dolara u odnosu na 3,14 dolara prije mjesec dana. Tokom prošle godine cijene su porasle za nešto više od jednog dolara.

U maju je prosječna cijena gasa u SAD prvi put od 2014. prešla granicu od 3,0 dolara.

Do skoka cijena gasa došlo je poslije oporavka cijena nafte, prenosi Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh