Energija

Trasiran put za izgradnju toplovoda Kakanj-Sarajevo

Revizija idejnog projekta gradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo ovaj projekt prikazala je opravdanim i isplativim. Time je trasiran put za realizaciju ovog generacijskog projekta.

Kazao je ovo za “Avaz” Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije. Borba za izradu neophodne dokumentacije za ovaj projekt počela je još 2016. godine.
Analiza potreba za toplotnom energijom, u periodu 2016.-2040. godina, u Sarajevu i gradovima na dionici Kakanj – Sarajevo je rezultirala odabirom snage vrelovoda od 300 MW, što predstavlja optimalnu snagu iz koje je moguće pokriti potrebe za toplotnom energijom u spomenutom periodu.

U TE Kakanj trenutno su u pogonu tri bloka ukupne instalirane snage 450 MWe. U planu je izgradnja bloka 8 snage 350 MWe. Dva bloka (5 i 6) su kogenerativni s mogućnošću izdvajanja 150 MWt sa svakog bloka. Blok 7 bi, uz odgovarajuće rekonstrukcije na turbinskom postrojenju, mogao postati kogenerativni sa snagom od 300 MWt toplotne energije. Također, projektnom dokumentacijom bloka 8, predviđenog za izgradnju, planirano je dodatnih 300 MWt energije koja se može koristiti za potrebe toplifikacije, navodi Čibukčić.

Magistralni toplovod dužine 46,3 kilometra planiran je da se izvede podzemno, od predizoliranih cijevi, odnosno čelične cijevi za koje je dobivena garancija na kontinuirani rad od 30 godina, pretežno se proteže uz trasu autoceste Koridora 5C i podijeljen je na tri dionice:- dionica A: TE Kakanj – Jošanica (32,18 km)- dionica B: Jošanica – Nedžarići (10,76 km) i dionica C: Jošanica – Vogošća (3,36 km).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh