Energija

Od ovog mjeseca veći računi za struju – Donijeli su odluku: Evo za koliko će biti uvećani

Razlog je odluka Vlade Federacije BiH donesena prije nepunih 20 dana da poveća iznos naknade za obnovljive izvore energije.

Električna brojila - Cazin.net

Iznos na računima za struju, kako za firme-potrošače tako i za domaćinstva, od ovog mjeseca će biti nešto veći.

Razlog tome je odluka Vlade Federacije BiH donesena prije nepunih 20 dana da poveća iznos naknade za obnovljive izvore energije.

– Danas je donesena Odluka o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za četvrti kvartal 2020. godine, u visini od 0,004727 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a, saopćeno je iz Vlade nakon sjednice 24. septembra.

Iznos naknade time je duplo veći za ovaj, četvrti kvartal, u odnosu na iznos koji je važio za drugi i treći kvartal ove godine. Tada je, od aprila do septembra naknada iznosila 0,002555 KM po kilovat satu, bez obračunatog poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17 posto.

Dakle, nova odluka odrazit će se na oktobarske račune za električnu energiju.

Kako je pojasnio Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, onaj ko je imao račun za utrošenu električnu energiju od 50 KM mjesečno plaćao je naknadu 0,40 KM, a po novom će plaćati oko 0,70 KM.

Dakle, račun onoga ko je imao račun sa naknadom 50 KM, sada će biti 50,30 KM, pojasnio je Džindić za “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh