Energija

Energetsko povezivanje Sjeverne Makedonije s Grčkom na dobrobit regiona

Energetsko povezivanje Sjeverne Makedonije s Grčkom omogućit će opskrbu plinom zemlje, ali i regiona.

Snabdijevanje plinom - Twitter

Makedonija je uključena u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin u blizini Alexandroupolisa, a podrška projektu dobijena je i od Sjedinjenih Država.

Premijer Zoran Zaev i pomoćnik američkog državnog tajnika za energetiku Franz Fanon naglasili su da će projekti za Sjevernu Makedoniju osigurati stabilnu i kontinuiranu opskrbu plinom, kao i neovisne i konkurentne cijene.

– Razgovarali smo s pomoćnikom državnog tajnika o važnosti podupiranja plinske interkonekcije s Grčkom. To nam daje još jednu priliku za opskrbu prirodnim plinom iz Azerbejdžana i istovremrno priliku za spajanje LNG terminala u Grčkoj, ali i mogućnosti oko Izraela i cijelog jugoistočnog Mediterana. Projekti će zemlji pružiti stabilnu i kontinuiranu opskrbu plinom, neovisnost i konkurentne cijene, rekao je Zoran Zaev.

Zaev i Fanon također su razgovarali o ponovnom otvaranju naftovoda Skoplje-Solun, koji je izgrađen 2006. godine.

– Grčka tvrtka Hellenic Petroleum zainteresirana je za vraćanje tog kapaciteta i njegovo nadograđivanje kao proizvod derivata. Na taj će se način u Skoplju stvoriti HUB centar i odavde bi se, osim na domaće tržište, derivati ​​isporučivali i na tržišta drugih zemalja regije, dodao je Zoran Zaev.

Fanon je rekao da su geopolitičke implikacije projekata značajne jer, kako je naglasio, u ovom trenutku regija ima samo jednog djelotvornog opskrbljivača energijom, što znači da nema tržišta, ali da su zemlje ovisne. Sjedinjene Države, rekao je, žele stvoriti tržište u regiji, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh