Energija

Najveća u Turskoj i treća po veličini u svijetu: Završeno 75 posto radova na brani Yusufeli

Brana Yusufeli je u potpunosti djelo naših inženjera i njen doprinos našoj ekonomiji godišnje će iznositi 1,5 milijardi lira (200 miliona eura), rekao je turski predsjednik Erdogan danas tokom obraćanja na ceremoniji povodom završetka 75 posto radova na tijelu brane Yusufeli

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govorio je danas na ceremoniji povodom završetka 75 posto radova na brani Yusufeli, najvećoj u Turskoj i trećoj po veličini u svijetu, poručivši kako je ova brana u potpunosti djelo turskih inženjera, a njen doprinos turskoj ekonomiji na godišnjem nivou iznosit će 1,5 milijardi lira (200 miliona eura), javlja Anadolu Agency (AA).
Erdogan je putem videokonferencije prisustvovao ceremoniji povodom završetka treće četvrtine radova na gradnji tijela brane Yusufeli, u turskom gradu Artvinu.
Tijelo brane ima visinu od 275 metara što je čini najvisočijom branom u Turskoj, koja će ujedno u svojoj kategoriji biti i treća po visini brana u cijelome svijetu. Riječ je o brani koja ima kapacitet da energijom obezbijedi 2,5 miliona ljudi.

Erdogan je kazao kako brane imaju simboličnu važnost u razvoju Turske. Prema njegovim riječima, u Turskoj je 2003. godine bilo svega 276, a u posljednjih 18 godina izgrađeno je još 585 brana.
“Brana Yusufeli je u potpunosti djelo naših inženjera i njen doprinos našoj ekonomiji godišnje će iznositi 1,5 milijardi lira”, rekao je Erdogan, te dodao:
“Prije 2003. godine u našoj zemlji izgrađeno je 105 hidroelektrana koje snagu vode pretvaraju u električnu energiju. U posljednjih 18 godina u našoj zemlji smo izgradili još ukupno 576 hidroelektrana”, kazao je Erdogan.
Dodao je kako je na postojećih 228 formirano još 319 jezera, ukupno su bila 84 rezervovara za pitku vodu, a u pogon je pušteno još 247.
“Također smo povećali broj sistema za navodnjavanje i postrojenja za zaštitu od poplava za dva puta. Stoga smo proveli veliku mobilizaciju ulaganja kako bismo osigurali najučinkovitije korištenje turskog vodenog potencijala”, poručio je Erdogan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh