Energija

Zbog čega su građani dobili veće račune za struju od stvarne potrošnje

Veći broj građana požalio se na visoke račune za struju u odnosu na ono što su potrošili.

Električno brojilo - 6yka.com

Neki iz Sarajeva čak navode da u periodu u kojem im je obračunata potrošnja električne energije zapravo nisu ni bili tu i imali su upaljen samo frižider, a dobili su račun od oko 50 KM.

Neki su pak primijetili da je stanje potrošnje samo prepisano iz mjeseca prije.

U Elektrioprivredi BiH navode da su, s ciljem prevencije i spriječavanja širenja novog soja koronavirusa, u periodu dok traje opasnost smanjili neposredne kontakte svojih zaposlenika s kupcima, te se očitanja određenog broja mjernih mjesta vrši jednom u dva mjeseca, piše “Radiosarajevo“.

To podrazumjeva da se jedan račun za električnu energiju izdaje po stvarnom očitanju, a sljedeći će se vršiti procjena potrošnje kupca na osnovu prosječene potrošnje iz prethodnog perioda. Imajući u vidu navedeno, može doći do izdavanja računa koji ne odgovaraju stvarnom utrošku električne energije – istakli su iz Elektrodistribucije Sarajevo.
Napominju da će stvarni utrošak električne energije i eventualne razlike u očitanjima iz perioda procjene utvrditi se po očitanju brojila u narednom mjesecu i biće iskazani na računu za taj mjesec.

JP Elektroprivreda BiH moli kupce za razumijevanje zbog mjera koje se u aktulenoj situaciji poduzimaju s prevashodnim ciljem očuvanja i zaštite zdravlja i radnika i građana, napominjući da kupci neće biti oštećeni nijednom aktivnošću JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo – odgovorili su iz ovog preduzeća.
Naglasili su da se kupcima, ako uoče odstupanja u očitanju, ostavlja mogućnost da sami očitaju brojilo, a informacije o očitanju mogu dostaviti telefonskim pozivom putem besplatne info linije ili upućivanjem na mail adresu, nako čega će se izvršiti korekcija računa.

Podružnica ‘Elektrodistribucija’ Sarajevo će tokom mjeseca maja pokušati izvršiti očitanje svih brojila bez obzira na vanredne okolnosti – naveli su.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh