Energija

Prvi put u EU: Vjetar i sunce obezbijedili više struje nego ugalj u 2019. godini

Neprofitne organizacije s fokusom na klimatske promjene, odnosno energetsku tranziciju, Sandbag i Agora Energiewende, izradile su šesti godišnji izvještaj o energetskom miksu Evrope.

Vjetroelektrane - Indikator.ba

Jedno od najvažnijih saznanja udružene grupe stručnjaka jeste da je tokom 2019. godine sektor proizvodnje električne energije “ispustio” 12 posto manje ugljen-dioksida u odnosu na godinu ranije, a sve zahvaljujući povećanoj upotrebi obnovljivih izvora.

Udio čiste energije u Evropskoj uniji je skočio na 34,6 posto, te je tako postavljen novi rekord na nivou ove zajednice zemalja. U poređenju sa 2018. godinom, to je rast od 1,8 posto.

Zabilježeni pad emisija gasova s efektom staklene bašte u evropskim elektranama je viši nego i u jednoj godini počev od 1990. Uspjeh na tom polju se pripisuje zatvaranju termoelektrana na ugalj. Snabdijevanje strujom iz tog naftnog derivata se smanjilo za 24 posto, odnosno za oko 150 TWh, a pozitivni trend je u velikoj mjeri izazvan poskupljenjem tone proizvedenog ugljen-dioksida na 25 eura.

Veća cijena je doprinjela tome da generisanje struje iz postrojenja s visokim ugljeničnim otiskom bude manje ekonomski opravdana u odnosu na generisanje električne energije iz elektrana na prirodni gas i postrojenja koja crpe obnovljive izvore energije, piše “Energetski portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh