Energija

Najveći proizvođači nafte u posljednjih 120 godina

​Lideri u proizvodnji nafte posljednjih decenija kreiraju svjetske ekonomske trendove.

Nafta - TeslicOnline.com

U videu se može pratiti poredak najvećih zemalja proizvođača “crnog zlata” u posljednjih 120 godina. Zemlje su poređane po dnevnoj proizvodnji od 1900. godine do danas, a indikativno je kako se kroz historiju poredak mijenja.

Prvih sedamdesetak do stotinu godina Sjedinjene Američke Države su bile neprikosnoveni lideri, a ruska eksploatacija nafte znatno varira.

Rusi preuzimaju lidersku poziciju sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, prenosi “Klix“.

Početkom devedesetih na vrh liste dolazi Saudijska Arabija, a deceniju kasnije na prvom mjestu se smjenjuju ove tri zemlje.

Zanimljivi su i trendovi proizvodnje nafte u Meksiku, Venecueli, Norveškoj, Kini, posebno naravno u arapskim zemljama, kao i zemljama Afrike.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh