Energija

Puštena u rad dionica “Turskog toka”, gas za milione domova

Predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad dionicu gasovoda “Turski tok” simboličnim okretanjem ventila postavljenog na bini, a pridružili su im se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Otvaranje dionice "Turskog toka" - Beta.rs

Drugi krak ovog gasovoda, koji Bugari i Srbi nazivaju “Balkanskim tokom”, protezaće se od Rusije, preko Bugarske i Srbije, sve do Mađarske.

Na ceremoniji u Istanbulu video-linkom uključili su se i radnici na dvije strane gasovoda, iz Rusije i Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da je “Turski tok” pokazatelj dobre saradnje Turske i Rusije i historijski energetski projekat u regionu i da će zahvaljujući njemu milioni domova biti snabdjeveni gasom, prenosi “Tanjug”.

Erdogan je rekao da je gasovod “Turski tok” projekat od historijskog značaja za tu zemlju kao i cio region i zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta.

Gasovod “Turski tok” ima kapacitet od 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Turska je obezbijedila poziciju glavnog tranzitnog gasnog čvorišta za cijelu jugoističnu Evropu. Već imaju dva gasovoda za dotok ruskog gasa, a “Turski tok” je treći direktni pravac iz Rusije.

I drugi krak, koji preko Bugarske ide u Srbiju i dalje u Mađarsku, a koji Bugarska i Srbija nazivaju “Balkanski tok”, imaće isti kapacitet – 15,75 milijardi kubika gasa godišnje.

Srbija je u decembru završila polaganje cijevi za svoju trasu dužine 403 kilometra od Zaječara do Horgoša.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh