Energija

Fabrika cementa Lukavac: Od otpada 45 posto goriva

Fabrika cementa Lukavac, poznata kao pionir u korištenju alternativnih goriva u BiH i šire, okončava 2019. godinu ostvarujući rekordan udio ovih goriva u iznosu od 45%.

Utrošeno je 35.000 tona goriva dobijenog iz otpada, čime je potrošnja uglja smanjena za oko 20.000 tona.

– Ovakav uspjeh lukavačke cementare rezultat je dugogodišnjih investicija u nove tehnologije, čime je omogućeno da se u njenim postrojenjima čak do 70% fosilnih goriva zamijeni alternativnim izvorima energije, saopšteno je iz cementare.

Povećanje udjela alternativnog goriva donosi mnoge prednosti i široj zajednici, prenosi indikator.

– Smanjuju se visoki troškovi potrošnje energije, osigurava opstanak i budućnost fabrike i stvaraju sigurna radna mjesta. Alternativno gorivo predstavlja gorivo budućnosti, zelenu alternativu, čijom upotrebom se značajno smanjuju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu i stvaraju mnogi pozitivni efekti, dodaje se u saopštenju.

-Ponosni smo na naše ovogodišnje rezultate, proizveli smo 450.000 tona cementa i spremni smo za dalja planirana ulaganja koja za period 2019.-2020. iznose 10 miliona KM. Na ovaj način direktno štedimo fosilna goriva, smanjujemo emisije kiselih gasova, i time dodatno poboljšavamo kvalitet naših proizvoda i zraka u gradu Lukavcu, što su pokazala sprovedena mjerenja, istakao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh