Energija

Rusija i Ukrajina postigle dogovor o transportu gasa

Rusija i Ukrajina su “u principu” postigle sporazum o budućem transportu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije, samo nekoliko dana prije isteka postojećeg dogovora između dvije zemlje.

Plin - Energetika-lj.si

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič koji je posredovao u razgovorima u Berlinu naglasio je da su dvije strane postigle dogovor nakon “veoma intenzivnih pregovora“.

Drago mi je što mogu da kažem da smo u principu postigli dogovor o svim ključnim elementima, za koje vjerujem da su veoma dobre i pozitivne vijesti za Evropu, Rusiju i Ukrajinu te za tržište gasom“, istakao je Šefčovič.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nešto ranije je rekao da će “Moskva očuvati transport gasa kroz Ukrajinu“.

Ruski lider je na konferenciji za medije naveo da će biti pronađeno rješenje koje je prihvatljivo za sve, uključujući i Ukrajinu.

Šefčovič je dodao da će ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Oleksij Oržel dogovor predstaviti u svojim prijestonicima prije dogovora oko preostalih detalja, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh