Energija

Za koliko će biti jeftiniji plin u Federaciji

Smanjenje cijene plina prema potrošačima u Federaciji, na osnovu kalkulacija i izračuna državne kompanije ‘BH-Gas’, trebalo bi iznositi do deset posto.

Plin - Energetika-lj.si

Ekološki aspekt

Saznaje se da novu tarifu određuje korekcija ruske cijene plina, koja je bazirana na cijeni nafte i naftnih proizvoda u proteklih devet mjeseci.

Iz Uprave ‘BH-Gasa’, koji su dobili zahtjev ministra Nermina Džindića s ciljem da se u grijnoj sezoni, osim umanjenja cijene, poboljša i ekološki aspekt, poslali su odgovor, u kojem navode da je, prema onome što je do sada urađeno kad je u pitanju plan poslovanja, moguće očekivati pojeftinjenje ovog energenta.

– Sad, koliko će biti, sve ćemo znati vrlo brzo – kažu za “Avaz” iz ove firme.

Realna osnova

Potvrđeno je da Uprava, na čelu s Jasminom Salkićem, zajedno sa stručnim saradnicima, sada vrši izračune da bi se vidjelo kolika će biti cijena nafte za prvi i drugi kvartal naredne godine.

No, prema informacijama “Avaza”, razlog zašto se smanjenje cijene ne bi trebalo odraziti na poslovanje ove državne kompanije je to što je ‘BH-Gas’ pred potpisivanjem ugovora s ‘ArcelorMittalom’, što bi ovu kalkulaciju učinilo potpuno realnom.

– Potpisani ugovor sa ‘Mittalom’ dao bi sigurnost u poslovanju ‘BH-Gasa’ u narednih pet godina – navodi se u dopisu Salkića, koji je upućen Džindiću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh