Energija

7 ENERGETSKI EFIKASNIH NAČINA DA POBJEDITE VRUĆINU OVOG LJETA

Iako većina nas jedva čeka ljeto, kada krenu paklene vrućine, jedva čekamo da dođe jesen, i tako u krug. Međutim, pošto su vrućine neminovne, ostaje nam samo da naučimo da se izborimo sa njima kako možemo.

Svi želimo da rashladimo domove, a opet, da ne potrošimo cijelu platu na struju. Dajemo vam nekoliko prjedloga kako da pobjedite vrućinu, a u isto vreme da budete energetski efikasni.

– Postavite spoljašnju jedinicu vaše klime u hlad, ako je to ikako moguće. Na taj način možete da smanjite troškove energije do 10%.
– Zasadite drveće u blizini kuće. Drveće na južnoj strani vašeg doma daje sjenku ljeti, ali zimi ne blokira prodor sunčeve svjetlosti. Uz pomoć senke, možete da smanjite temperaturu u vašem domu do 4 stepeni Celzijusa.
– Dobro očistite spoljašnju jedinicu klime, čuvajte je od trave, lišća, otpadaka. Čista jedinica radi mnogo efikasnije.
– Poboljšajte ventilaciju, i na taj način smanjite temperaturu u potkrovlju za 3-5 stepeni.
– Odaberite svjetlije boje krova. Istraživanja su pokazala da što su svjetlije boje krova, to je temperatura u domu niža.
– Dobra izolacija je od velike važnosti, i smanjuje troškove hlađenja i grijanja za 20%.
– Studije pokazuju da 40% toplote ulazi kroz prozore. Nadstrešnice, kapci i solarne mrežice mogu značajno da smanje ulazak toplote, prenosi e2.

E2 portal


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh